Ministerul Transporturilor vrea sa obtina mandatul Guvernului pentru constructia autostrazilor Campia Turzii - Targu Mures - Iasi si Bucuresti - Alexandria, prin parteneriat public-privat (PPP).
Propunerile de mandatare a Ministerului Transporturilor pentru realizarea celor doua lucrari de infrastructura de interes national prin PPP sunt incluse intr-un proiect de HG, elaborat de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca reteaua trans-europeana de transport (TEN-T) centrala va trebui finalizata, la nivel de autostrada sau drum expres, pana la sfarsitul anului 2030.

In domeniul infrastructurii rutiere, aceasta va fi constituita la nivel local din urmatoarele sectiuni: Nadlac - Arad - Timisoara - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Cernavoda - Medgidia - Constanta; Timisoara - Moravita; Lugoj - Calafat - Craiova - Alexandria - Bucuresti; Siret - Marasesti - Buzau - Ploiesti - Bucuresti - Giurgiu; Sebes - Turda - Campia Turzii - Targu Mures - Iasi - Ungheni.

"Efortul financiar necesar in vederea realizarii acestor proiecte de infrastructura rutiera de interes national prin diverse surse de finantare utilizate in prezent este unul considerabil, iar sumele estimative a fi disponibile in perioada urmatoare, pana in anul 2030, indica faptul ca finantarea nu va fi la nivelul necesar pentru a ne indeplini obligatiile asumate. Sumele vizeaza contravaloarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice si de executie, consultante de specialitate, executia efectiva a lucrarilor si alte cheltuieli, dupa caz", se mai arata in document.

Astfel, in vederea realizarii infrastructurii rutiere de interes national, in conformitate cu obligatiile asumate, precum si pentru accelerarea ritmului de implementare a proiectelor, se considera oportuna transferarea celor doua proiecte de autostrazi din portofoliul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine in portofoliul de proiecte al Ministerului Transporturilor, potrivit sursei citate.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la 19 martie ca deocamdata atat el, cat si ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura Dan Sova isi propun sa construiasca autostrazi, ca macar unul dintre ei trebuie sa le si faca, dar ca ar fi bucuros daca vor exista si alti ministri care sa le realizeze.

"Cel mai important lucru, dupa parerea mea, este ca unul din noi macar sa faca. Deocamdata, fiecare ne propunem. Eu voi fi foarte bucuros daca vor mai fi inca cinci ministri si fiecare sa faca cate o autostrada. Cred ca asta e important. Deocamdata incerc sa gasesc si eu o solutie, alaturi de domnul Sova, sa facem PPP-uri, sau mai bine zis sa atragem bani privati in constructia de infrastructura", a afirmat atunci Fenechiu.

El a fost intrebat de un jurnalist cum este posibil ca unele proiecte sa fie derulate de Ministerul Transporturilor, iar altele de ministrul Sova, abilitat sa construiasca de autostrazi dupa preluarea CNADNR.

Fenechiu a spus ca in prezent Ministerul Transporturilor are o directie care se ocupa de drumuri si de cai ferate si o alta pentru managementul si implementarea proiectelor, care poate sa se ocupe "de o astfel de chestiune".

Ministrul Transporturilor declarase anterior, la Iasi, ca urmeaza sa promoveze o hotarare prin care ministerul pe care il conduce va fi mandatat sa realizeze autostrada Iasi - Campia Turzii, prin parteneriat public-privat (PPP), investitie estimata la aproape patru miliarde de euro.

In decembrie, Fenechiu afirma ca regreta trecerea autostrazilor in subordinea ministerului condus de Dan Sova, intrucat avea unele proiecte pentru care s-a pregatit cativa ani, dar s-a declarat convins ca va colabora bine cu ministrul PSD.

Premierul Victor Ponta a anuntat la finele lunii februarie ca Guvernul asteapta un raspuns din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste infiintarea Companiei Nationale pentru Autostrazi, deoarece regulile europene prevad anumite restrictii privind detinerea prerogativelor de reglementare cu cele de administrare.

La finele anului trecut, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, coordonat de ministrul delegat Dan Sova, a fost autorizat de Guvern sa ceara in Adunarea Generala a Actionarilor a CNADNR divizarea societatii in doua noi companii nationale, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Compania Nationala de Drumuri.

Compania Nationala de Autostrazi va functiona sub autoritatea acestui nou departament, iar Compania Nationala de Drumuri va fi organizata sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

In luna ianuarie, CNADNR a fost trecuta in subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa procedura juridica prin care atributiile companiei sa fie delimitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri