Romania inregistra, in 2010, o rata relativ mare a deceselor in accidente rutiere fata de multe tari UE, insa aproape egala cu cea din SUA, in timp ce, din punct de vedere al eficientei legislatiei privind circulatia pe drumurile publice, este notata cu 8 din 10, intr-un raport al OMS, citat de Mediafax.
Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii anul acesta, plaseaza Romania printre tarile europene cu o rata relativ mare a deceselor in urma unor accidente produse pe drumuri publice - 11,1 la suta de mii de locuitori, aceeasi cu a Lituaniei, dar mai mare decat cele inregistrate de Bulgaria (10,4) si Ungaria (9,1).

Situatia in statele din Vest

Comparatia cu statele occidentale poate fi considerata descurajanta in conditiile in care, tot in 2010, Franta, de pilda, avea o rata a deceselor de doar 6,4, Germania si Danemarca - 4,7, Marea Britanie - 3,7, iar Suedia - 3.

In raport este prezentata si statistica deceselor in accidente rutiere din 2010, Romania figurand cu 2.377, Bulgaria - 775, Ungaria - 740, Germania - 3.648, Franta - 3.992, iar Rusia cu nu mai putin de 26.567.

La nivel mondial, rata deceselor in accidentele rutiere din Romania este insa comparabila cu cele din SUA (11,4), Guinea Ecuatoriala (11,4) si Bangladesh (11,6).

Acelasi indicator al Romaniei este insa mult sub cele din Thailanda, Africa de Sud si unele tari din America Latina.

In raportul OMS este analizata si ponderea persoanele ranite grav pe drumuri publice care sunt luate cu ambulanta. La acest capitol, Romania, cu un procent de minimum 75 la suta, se afla in categoria tarilor cele mai eficiente.

Nota 8 din 10

De asemenea, in privinta eficientei legislatiei rutiere si, implicit, a limitelor de viteza impuse, Romania este notata cu 8 din 10, in timp ce Norvegia, Ungaria, Austria si Bulgaria au nota 7, iar Belgia, 6.

Din acelasi punct de vedere, Franta si Finlanda sunt notate cu 9 in raportul OMS.

Pentru eficienta obligativitatii privind purtarea centurii de siguranta, Romania are nota 8, in raport mentionandu-se, pe de alta parte, ca se numara printre numeroasele tari, majoritare de altfel, care nu interzic vorbitul la telefon prin hands-free in timpul sofatului.

In raport se mai mentioneaza ca, la nivel mondial, numarul deceselor in accidente rutiere, desi nu a crescut, se mentine totusi la un nivel "inacceptabil de mare" - 1,24 milioane pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri