Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), a declarat joi ca ponderea vanzarilor pe piata interna de masini produse in Romania a ajuns la un nivel ingrijorator de redus, caz unic in lume pentru un stat unde exista productie auto, relateaza Mediafax.

"Din 337.000 masini produse in Romania, doar 8,7% s-au vandut pe piata locala, fata de 28% in Franta, 27% in Germania si alte tari din Europa si nu numai. Este un procentaj catastrofal. Nu stiu pana unde mai poate merge piata. Nu exista o alta tara in lume care produce masini si care vinde atat de putin pe piata locala", spus Stroe.

El a mentionat ca programul Rabla incurajeaza achizitiile de masini vechi, din import, astfel ca situatia actuala s-ar putea inrautati.

Producatorii de autovehicule prezenti pe piata locala sunt Dacia si Ford. Datele APIA arata ca productia de autovehicule a crescut anul trecut cu 0,8%, la 337.765 de unitati, cu o crestere de 5,3% la autoturisme si o scadere de 55% la vehicule comerciale.

Vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale noi s-au diminuat insa cu 20,9% anul trecut, la 87.505 de unitati, una dintre cele mai mari scaderi din UE. Persoanele fizice au generat 30% din vanzari, diferenta fiind reprezentata de achizitiile facute de companii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
AFM a aprobat 174 de noi dosare pentru Rabla pentru persoane juridice