Afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete s-au diminuat in primele cinci luni fata de aceeasi perioada din 2012, ca serie bruta, cu 1%, dar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate au crescut cu 0,8%, dupa scaderi de 6%, respectiv 8,5% in luna mai.

Evolutia din primele cinci luni a fost determinata de scaderile inregistrate la comertul cu autovehicule (de 7,5%) si la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (cu 5,9%). Cresteri au inregistrat activitatile provenite din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (9,3%) si din comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (9,3%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

In luna mai volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a scazut cu 6% comparativ cu luna precedenta, din cauza scaderilor inregistrate la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (8,2%), la comertul cu autovehicule (6,1%) si la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (5,3%).

Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a crescut cu 1,7%. Indicatorul serie ajustata a avut un declin de 8,5%.

Fata de luna mai a anului trecut afacerile din comertul auto s-au diminuat cu 11,3% (serie bruta), respectiv 10,4% ajustat.

INS noteaza, totodata, ca activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in perioada ianuarie-mai a inregistrat o cifra de afaceri cu 6,3% mai mica fata de acelasi interval al anului precedent, evolutie influentata de scaderile raportate de agentiile turistice si tur-operatori (28,3%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (21,9%), activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (5,1%), respectiv hoteluri si restaurante (-0,7%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de spǎlare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (5,4%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
INS revizuie negativ cresterea economica a tarii