Pe o piata in care numai anul trecut au fost importate 75.000 de masini la mana a doua, potrivit datelor RAR, autoritatile au decis sa aplice si in acest an programul de innoire a parcului auto.

V-ati intrebat ce s-a intamplat cu fierul vechi rezultat din dezmembrarea masinilor vechi colectate anul trecut? “Cea mai mare cantitate de fier vechi, provenita de la autoturismele cu o vechime mai mare de 12 ani, colectata la unitatile Remat din tara, a mers la export, indeosebi in Turcia”, ne lamureste Gheorghe Visinescu, directorul general al firmei de export-import Mona Trade din Constanta.

Dar fierul vechi provenind de la rable precum Dacia, Lada sau Oltcit a plecat si spre cateva destinatii autohtone. “O parte s-a dus, de exemplu, spre Mitall Steel Galati, insa in cantitati reduse”, spune Gabriel Busuioc, director general la Remat Slobozia.

Cantitatile de fier vechi vor creste, cu siguranta, in acest an. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a anuntat reluarea programului de innoire a parcului auto, incepand cu 1 iulie, insa cu cateva modificari. “Fata de anul trecut, numarul masinilor finantate creste cu 1.500 de unitati, pana la 16.500, si, de asemenea, suma alocata va fi mai mare.

Mai exact, este vorba de 495 miliarde de lei vechi. In legatura cu vechimea masinii, daca pana acum cei 12 ani se calculau de la data primei inmatriculari, anul acesta se calculeaza de la anul fabricatiei”, precizeaza Ministerul Mediului.

Insa, anuntul privitor la relansarea programului a starnit si reactii vehemente. Conducerea Automobil Club Roman sustine ca, in vreme ce multe sosele ale Romaniei arata ca dupa razboi, “interesele de grup nu fac altceva decat sa consume fonduri de la bugetul de stat”.

Oficialii institutiei spre care se arata cu degetul au si ei logica lor. “Programul are rolul de a reduce poluarea aerului in marile orase. Dar avand in vedere ca reabilitarea soselelor nu este o masura de imbunatatire a calitatii mediului, MMGA nu poate sustine financiar acest tip de proiecte”.
Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=24035&shift=1