In Europa suntem taxati pe autostrazi prin doua sisteme, fie pe anumite segmente, din 100 in 100 de km, fie printr-o vinieta valabila intre 7 zile si 1 an. Doar opt tari folosesc vinieta printre care si Romania, in timp ce 14 tari prefera taxarea pe segmente de drum, iar zece tari nu percep nicio taxa, potrivit dalnicni-znamky.com.
Autostrazi fara taxe
Tarile in care putem circula pe autostrazi gratuit sunt Andorra, Cipru, Estonia, Finlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Ucraina.

Vinieta (vignette)

Vinieta este o taxa obligatorie pe autostrazi si drumuri nationale in opt tari europene, printre care si Romania. Perioada de valabilitate este de la o tara la alta de 7 zile, 10 zile, o luna, doua luni, trei luni, sase luni, noua luni sau 1 an. Unele tari cer ca vinieta sa fie lipita pe parbrizul autoturismului pentru ca nu este trecut numarul masinii pe ea si astfel poate fi folosita si de altcineva (Austria).

Romania: Posesorii de vehicule sub 3,5 tone trebuie sa plateasca o rovigneta in valoare de 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile si 28 euro pentru 1 an.

Bulgaria: Exista trei perioade, de la 5 euro pentru o saptamana, la 13 euro pentru o luna si 34 de euro pentru 1 an.

Ungaria: Taxele pornesc de la 10 euro pentru o saptamana, la 16 euro pentru o luna si 143 euro pentru 1 an.

Elvetia: Exista o singura vinieta, pentru 12 luni si costa 33 de euro.

Austria: Autoturismele trebuie sa plateasca o taxa de 4,8 euro pentru 10 zile, 12 euro pentru doua luni si 32 de euro pentru 1 an.

Slovenia: Taxa pentru autoturisme este de 15 euro pe saptamana, 30 de euro pe luna si 95 de euro pe an.

Slovacia: Pentru a conduce pe autostrazi trebuie sa platim 10 euro pentru zece zile, 14 euro pentru o luna si 50 de euro pentru un an.

Republica Ceha: Taxele pornesc de la 12 euro pentru 10 zile, 17 euro pentru o luna si 58 de euro pe an.

In primavara acestui an, ministrul pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, declara ca tronsoanele de autostrada Comarnic-Brasov si Craiova-Pitesti, precum si centura sud a Bucurestiului, pe care autoritatile isi propun sa le construiasca prin concesiune pana la alegerile din 2016, vor fi taxate dupa intrarea in exploatare, iar cuantumul taxei se va baza pe un calcul de 3 euro pe suta de kilometri.

Taxe pe anumite segmente de autostrazi, la 100 km (toll)

In 14 tari din Europa soferii platesc pe autostrada din 100 in 100 de km, la trecerea prin porti de taxare. Pentru a evita aglomeratia, exista posibilitatea ca autoturismele sa treaca fara sa opreasca, daca au un card special cu o suma de bani pe el. Unele tari din nordul Europei au taxe mai mici noaptea.

Croatia: 100 de km pe autostrada costa 5,3 euro.
Italia: 100 de km pe autostrada costa 5,5 euro.
Serbia: 100 de km pe autostrada costa 5-6 euro.
Marea Britanie: Luni-Vineri intre orele 06-23 anumite segmente de autostrada costa 5,8 euro, Sambata-Duminica de la 06 la 23 costa 4,7 euro, noaptea intre 23-06 costa 3,5 euro.
Spania: 100 de km pe autostrada costa 8 euro.
Franta: 100 de km pe autostrada costa 9 euro.

Polonia:
se percep taxe doar pe anumite segmente de autostrada, A1 (1 – 7 euro), A2 (3,5 euro/segment), A4 ( un euro/segment).
Portile de taxare sunt amplasate astfel:
A1: Rusocin, Stanisawie, Swaroyn, Pelplin, Kopytkowo, Warlubie, Nowe Marzy, Lisewo, Lubicz, Nowa Wie.
A2: Konin, Wrzenia, Pozna, Nowy Tomyl.
A4: Katowice, Myslowice, Jaworzno, Chrzánóv, Kreszowice, Cracovia.

Portugalia: intre 4 si 8 euro pentru 100 km.
Grecia: intre 5 si 7 euro pentru 100 km.
Irlanda: M1 (1,9 euro), M3 (1,3 euro), M4 (2,9 euro), M7-M8 (1,8 euro), M50 (3 euro), N 6, N 8, N 25 (1,9 euro).
Macedonia: taxele variaza intre 0,5 euro si 1 euro pentru anumite segmente de autostrada.
Turcia: taxe intre 0,6 euro si 4,3 euro pentru un segment de autostrada.

Franta, Spania si Portugalia sunt tarile europene cu cele mai mari taxe pentru autostrazi, in unele cazuri tarifele depasesc de doua ori pretul carburantului consumat de masina pe 100 de km.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri