Introducerea unei accize de 7 eurocenti la litrul de carburant este total nepotrivita in acest moment si reprezinta o amenintare grava si permanenta pentru stabilitatea industriei de transport, ajunsa la limita tolerantei si suportabilitatii, potrivit UNTRR.

"Transportatorii rutieri s-au transformat in ultimii ani in victime reale ale unui trend anual de crestere a preturilor la carburanti intr-o Romanie in care transporturile, depozitarea si logistica reprezinta 10% din PIB. Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) trage din nou un semnal de alarma pentru infranarea majorarii preturilor, fenomen ce dirijeaza inevitabil, prin componenta de transport, cresterea preturilor finale ale tuturor produselor de pe piata pentru consumatori. Consideram ca prevederea introducerii unei accize de 7 eurocenti la litrul de carburant este total nepotrivita in acest moment si dorim sa mentionam ca aceasta reprezinta o amenintare grava si permanenta pentru stabilitatea unei industrii cu un impact atat de puternic asupra economiei", se arata intr-un comunicat transmis de UNTRR, scrie Mediafax.

Industria transporturilor a ajuns la "limita tolerantei si suportabilitatii", astfel ca orice majorare a costurilor trebuie sa fie transmisa integral si imediat clientilor sau beneficiarilor, evitandu-se in acest mod dezechilibrul unui intreg sistem logistic, potrivit asociatiei.
"Precizam ca orice suma care se doreste a fi colectata din pretul carburantilor nu poate fi obtinuta decat ca acciza direct in bugetul de stat. Fondurile speciale nu sunt admise in Europa, astfel incat o eventuala alocare a sumelor colectate din majorarea accizelor pentru proiecte de infrastructura nu poate fi facuta decat prin bugetul de stat. Acest fapt demonstreaza ca orice enunt prin care se mentioneaza ca banii colectati prin marirea accizei urmeaza sa fie atribuiti intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera este una falsa si nefondata", se spune in comunicat.

Dezvoltarea infrastructurii ar trebui sa constituie subiectul parteneriatului public - privat intr-o forma autentica, si nu folosind ca solutii binecunoscutele "tertipuri romanesti", arata UNTRR, care atrage atentia ca sumele ar trebui sa fie adunate din taxarea unei retele de autostrazi existente, nu "inchipuite".

Astfel, orice taxa suplimentara aparuta inainte de a conecta Capitala cu reteaua de autostrazi din Europa devine inacceptabila si total nejustificata, considera reprezentantii transportatorilor rutieri.

"Guvernul roman ar trebui sa se gandeasca serios sa ofere servicii pentru care, ulterior, sa solicite taxe. Un Guvern al unei tari care activeaza intr-o economie de piata ar trebui sa se ghideze dupa un cumul de repere clare fata de taxarea pentru serviciul oferit. Spre exemplu, utilizatorul autostrazilor ar trebui sa plateasca pentru utilizare pe kilometru si proportional cu nivelul de emisii poluante. (...)Solicitam Guvernului Romaniei o constientizare a consecintelor negative care vor aparea ca urmare a cresterii accizei la carburanti si care vor afecta pe termen lung transportatorii rutieri din Romania si implicit intreaga economie a tarii", se mai spune in comunicat.

UNTRR este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala, fondata in 1990, care a inregistrat de la infiintare pana in prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Guvernul va introduce acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, benzina sau motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri