Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, a precizat, raspunzand unei intrebari a unui europarlamentar roman, ca CE este la curent cu problemele agricultorilor aparute ca urmare a construirii autostrazii Nadlac-Arad si a ridicat aceasta problema in fata autoritatilor de la Bucuresti.

"Comisia este la curent cu problemele agricultorilor din zona Nadlac ca urmare a autostrazii Nadlac-Arad si a ridicat problema in fata autoritatilor romane. Ele au inceput sa caute solutii la problema accesului la terenuri pentru agricultorii din zona Nadlac, aparuta ca urmare a acestui proiect", a raspuns comisarul Hahn, in numele Comisiei Europene, la o intrebare adresata, la 19 septembrie, de europarlamentarul PDL Rares-Lucian Niculescu, potrivit unui comunicat al PE.
Pe de alta parte, oficialul european reaminteste ca, potrivit regulilor UE, statele membre au responsabilitatea pregatirii, derularii si monitorizarii unui astfel de proiect, tinand cont de toate aspectele.
"In procesul de pregatire a oricarui proiect de infrastructura de transport, statul membru trebuie sa ia in considerare toate aspectele relevante de la fata locului astfel incat locuitorii si afacerile din zona sa beneficieze de un grad ridicat de accesibilitate", a mai spus comisarul pentru politica regionala.
Europarlamentarul PDL Rares-Lucian Niculescu a solicitat, la 19 septembrie, Comisiei Europene un raspuns in scris in care sa precizeze care sunt obligatiile statului roman fata de interesele comunitatilor locale si ce se poate face in acest caz concret.
Aflat pe santierul tronsonului de autostrada Arad-Nadlac, la 7 august, presedintele Traian Basescu a declarat ca in zona Nadlac "pare a fi o problema si de proiectare", intrucat "n-au construit acces catre exploatatiile agricole din zona, altfel trebuie un ocol de 15-20 de kilometri pentru agricultori".
"Exact la locul de intrare din Europa in Romania noi spunem: «Eu, Guvernul Romaniei, nu pot mai mult de atat». Este emblema neputintei noastre", a spus el.
Agricultorii din Nadlac au protestat cu utilajele, la 28 decembrie 2012, in centrul orasului, nemultumiti ca autostrada spre Arad le blocheaza accesul spre terenurile pe care le cultiva, fiind nevoiti sa faca un ocol de 25 de kilometri din cauza lipsei unor cai de acces care sa traverseze autostrada.
Agricultorii din Nadlac, reuniti in Asociatia Producatorilor Agricoli "Taranul Nadlacan", s-au adunat in fata Primariei din oras, intr-un protest cu utilaje, avand si un sicriu si o fanfara, afirmand ca participa la inmormantarea agriculturii locale, din cauza ca autostrada aflata in constructie le-a izolat aproximativ 7.000 de hectare de terenuri din cele 12.600 pe care le au localnicii, potrivit Mediafax.
Protestatarii au spus ca autostrada nu are prevazute suficiente traversari pentru agricultori, desi in Ungaria "autostrada are nenumarate puncte de trecere create pentru a facilita accesul direct cu utilaje si animale la suprafetele agricole".
CNADNR a reziliat, in luna iulie, contractul de proiectare si executie a lotului 2, de 16,6 km, al tronsonului de autostrada Nadlac - Arad, dupa falimentul constructorului austriac Alpine Bau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri