Constructorul autostrazii Comarnic - Brasov va fi desemnat in decembrie, lucrarile estimate la 1,2-1,3 miliarde euro ar putea incepe in aprilie, iar de finantarea proiectului s-au aratat interesate BEI, BERD si Banca Mondiala, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova.

"La precedentele doua incercari s-a facut o greseala foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toti, cu constructorii - asta e negocierea competitiva, negociezi contractul cu constructorii – si repartizarea riscurilor fara sa cheme la masa potentialii finantatori. Noi am chemat la masa toate bancile finantatoare care si-au manifestat interesul (…) inclusiv institutiile financiare internationale BEI, BERD, Banca Mondiala, care si-au manifestat interesul de a finanta, partial, normal, aceasta autostrada, deci de a face parte din creditul sindicalizat care va finanta autostrada", a afirmat Sova la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

Intrebat despre celelalte banci, el a afirmat doar ca acestea sunt din Uniunea Europeana.

Pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov, ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini. La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat cã se retrage.

Constructorii autostrazii vor fi desemnati la 9 decembrie, ulterior fiind posibile si contestatii, a spus Sova.

Costul de constructie al autostrazii este in jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor incepe in luna aprilie a anului viitor si ar putea fi incheiat in 2016 sau 2017.

"Depinde de doua lucruri: de problemele geologice pe care le gasesc pe parcurs, pentru ca sunt vreo trei tuneluri de facut si nu va fi foarte usor, si depinde si de vreme. Daca ii ajuta vremea, termina pana la sfarsitul lui 2016, daca nu-i ajuta vremea termina probabil in vara lui 2017", a spus ministrul.

Limita de viteza va fi de 130 kilometri/ ora, iar taxarea autostrazii, in lungime de 58 de kilometri, ar putea fi facuta la tariful de 3 euro/ suta de kilometri.
Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila asigurarea finantarii.

Pe de alta parte, Sova a afirmat ca la sfarsitul lui 2014 ar putea incepe constructia autostrazii Sibiu - Brasov, iar un an mai tarziu si lucrarile pentru Sibiu - Pitesti, proiectele avand nevoie de actualizarea studiilor si a indicatorilor. Constructia ar putea dura 3 ani - 3 ani si jumatate in cazul primei, respectiv 2 ani si jumatate pentru cealalta.

"Cele doua autostrazi nu se intersecteaza din punctul de vedere al sursei de finantare. Neexistand o varianta prioritara inseamna ca amandoua sunt la fel de importante, si Sibiu - Pitesti, si Sibiu - Brasov. Diferenta intre cele doua este ca Sibiu - Pitesti se afla pe reteaua principala din reteaua trans-europeana de transport, iar Sibiu-Brasov se afla pe reteaua extinsa. Autostrazile din reteaua principala se finanteaza intotdeauna din fonduri de coeziune, si avem 3 miliarde euro fonduri de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, si o parte dintre ele vor fi folosite pentru finantarea autostrazii Sibiu - Pitesti, iar Sibiu - Brasov se finanteaza din fonduri de dezvoltare regionala", a spus Sova.

Legat de autostrada Craiova - Pitesti, ministrul a afirmat ca procedura este prelungita, iar rezultatul ar putea fi dat in februarie sau in martie.

"Se face Suplacu de Barcau - Bors pana in 2016, se face Sebes - Turda pana in 2016, se face Campia Turzii - Ogra - Targu Mures pana in 2016, ramane o portiune de 101 kilometri intre Suplacu de Barcau si Gilau, pentru care am anuntat la Comisia de Buget – Finante, vom incerca sa gasim o solutie si sa o facem publica pana in aprilie-mai", a spus Sova, raspunzand unei intrebari legate de autostrada Transilvania.

In luna iunie a acestui an a fost deschis tronsonul Deva-Orastie, iar in decembrie vor fi inaugurate lotul 1 Lugoj - Deva si Orastie - Sibiu, loturile 1,2 si 4, potrivit sursei citate. "Anul acesta, in decembrie se dau in total 115,5 kilometri", a mai spus Sova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri