Prognoza Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) privind cresterea pietei auto romanesti cu 5-10 % in 2006 este confirmata pana acum de evolutia vanzarilor de la inceputul anului, a declarat vineri presedintele APIA, Brent Valmar, cu prilejul lansarii unui model Porsche in Romania.
Valmar a afirmat ca piata autohtona incepe sa intre intr-o zona de normalitate si sa se dezvolte odata cu cresterea economica, dupa ce anul trecut a cunoscut o adevarata "explozie" a vanzarilor, care au crescut pe ansamblu cu 42 %, la autoturisme cu 48,5 %, iar importurile de autoturisme au sporit cu 75 %, informeaza Rompres.

Distribuitorii de autovehicule considera ca acest ritm de crestere nu va mai fi intalnit in anii urmatori. De asemenea, piata autovehiculelor si pieselor auto a atins circa 3 - 3,5 miliarde de euro in 2005, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezinta cifra totala de afaceri pe segmentul autohton de productie de masini si alte componente.

Vanzarile de autovehicule noi pe piata romaneasca au crescut in primele cinci luni ale anului in curs cu 7,1 % fata de perioada similara a anului 2005 si au atins nivelul de 109.236 unitati, conform statisticilor publicate recent de APIA.

In perioada analizata, cele mai active segmente ale pietei auto a fost vehiculele comerciale intre 6 si 18 tone si autocamioanele de peste 18 tone, cu cresteri de 16,9 % si, respectiv, 11,6 %, in timp ce vanzarile de microbuze si autobuze au scazut cu 19,5 % si, respectiv, 41,2 %. In segmentul autoturismelor, vanzarile s-au situat la 93.968 unitati, in crestere cu 9,9 procente fata de perioada de referinta din 2005.

Brent Valmar s-a referit, de asemenea, si la prevederile din noul Cod Fiscal, referitoare la inlocuirea accizei la autovehicule cu o taxa speciala, considerand ca aceasta va asigura un climat normal, va sustine protectia mediului si va incuraja inmatricularile de masini noi si second-hand de calitate mai buna, in conditiile in care peste jumatate din parcul auto al Romaniei are o varsta de peste 12 ani.

Prin noul sistem de taxare a importurilor de autovehicule se evita "manipularea" facturilor, taxa fiind calculata in functie de capacitatea cilindrica, si se respecta, totodata, principiul valabil in toata Europa, conform caruia cel care polueaza mai mult plateste mai mult, a mai spus presedintele APIA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri