Intr-unul din cele mai mari exoduri ale fortei de munca, 47.600 de muncitori vor pleca din cadrul producatorului de automobile General Motors (GM) si din cadrul fostei sale divizii, producatorul de piese auto Delphi Corp. Acesta reprezinta numarul final de muncitori care au aceptat oferta compensatorie a celor doi producatori in schimbul renuntarii la locul de munca.

Din cei peste 47.000 de fosti angajati, 35.000 sunt de la GM, aproape o treime din numarul total de muncitori ai companiei americane. GM isi propusese la inceputul acestui an sa reduca numarul salariatilor cu 30.000 pentru a reduce costurile de productie. In acelasi timp, producatorul auto anuntase inchidere a mai multor fabrici pana in 2008. Aceste obiective ale GM au fost indeplinite, numarul disponibilizatilor fiind chiar mai mare decat cel anuntat initial, in timp ce 12 fabrici sunt in curs de incetare a activitatii.

Scopul disponibilizarilor de la GM este reducerea costurilor, producatorul inreistrand anul trecut o pierdere de 10,86 miliarde de dolari. In schimbul disponibilizarii, fiecare muncitor a primit plati compensatorii de 35.000 de dolari plus bonusuri sau 140.000 de dolari. Acest program va costa in total GM aproximativ 3,8 miliarde de dolari dar economiile anuale vor fi de opt miliarde de dolarim cu un miliard mai mult decat suma preconizata initial.

Si la Delphi numarul de salariati care vor accepta platile compensatorii este mai mare decat cel preconizat initial. Mai mult de jumatata din forta de munca a producatorului de piese auto, sau 12.600 de muncitori dintr-un total de 24.000 au acceptat platile compensatorii. Delphi a mai anuntat si ca va reduce intr-o prima faza suma platita pentru o ora de munca, de la 27 de dolari pe ora la 22 de dolari, urmand ca in vara suma sa fie redusa la 16,5 dolari.

Angajatii au o saptamana la dispozitie sa se razgandeasca. Anuntul GM a fost realizat dupa inchiderea bursei, cotatiile companiei fiind in crestere cu 78 centi pana la 27,75 de dolari. Potrivit unor estimari, General Motors va castiga la finalul anului 3,75 de dolari la fiecare actine in urma aplicarii programului de restructurari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri