LeasePlan Romania, liderul pietei de leasing operational, se asteapta anul acesta la afaceri in crestere cu 10%, la 45 de milioane euro si are in plan investitii de 35 de milioane euro, din care o mare parte vor fi destinate achizitionarii a 3.000 de masini noi.

Anul acesta, flota de masini in administrare va ajunge pentru prima oara la 10.000 de unitati, cu toate ca 2.000 de autoturisme vor iesi din flota.

In 2013, piata de leasing operational din Romania a depasit 41.500 de masini, avand o valoare de 200 de milioane de euro. Anul acesta, piata ar putea creste cu 5%.

Compania a inregistrat anul trecut profit in crestere si o cifra de afaceri in urcare cu 3,5% fata de 2012, la 41 milioane euro.

„Anul 2013 a fost marcat, in urma dificultatilor economice si a modificarilor legislative care au creat nesiguranta, de o lipsa de cerere pe piata de leasing operational. Cel putin in prima jumatate a anului, nu au existat aproape deloc licitatii pentru management de flote. In plus, cele putine existente au fost din partea firmelor care deja utilizau leasingul operational si astfel, in lipsa unor noi companii care sa treaca la externalizarea administrarii parcurilor auto, piata a stagnat“, a declarat Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania.

In privinta numarului de autovehicule administrate, LeasePlan si-a depasit obiectivul anuntat la inceputul anului, ajungand la peste 9.100 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere de circa 20% fata de finalul lui 2012. In 2013, LeasePlan Romania a investit 28 de milioane de euro in cele peste 2.300 de autovehicule achizitionate. Din totalul autovehiculelor aflate in flota, peste 85% sunt in sistem full operational leasing, iar pentru restul se asigura doar servicii de administrare a flotei.

LeasePlan Romania are in portofoliu peste 200 de companii (dintre care 44 noi clienti contractati in 2013) din domenii precum industria energetica, servicii financiare, FMCG, IT&C, industrie si altele. Cel mai mare client este OMV Petrom cu 2.300 de masini, reprezentand 20% din totalul masinilor in adminstre. Clientii au in medie o flota de 40 de masini.

Un client parcurge in medie 100.000 – 120.000 km in cei 3-4 ani. Doar 2% din flota LeasePlan sunt masini care au un pret de peste 30.000 euro. Cele mai scumpe masini in adminstrare au avut un pret de 60.000-70.000 euro fara TVA. In unele cazuri, compania de leasing primeste dupa 3-4 ani, intre 30% si 40% din valoarea unui autoturism nou.

In Romania, LeasePlan are 60 de angajati.

LeasePlan este o companie financiara olandeza, infiintata in urma cu peste 50 de ani. In prezent, LeasePlan este furnizorul numarul unu la nivel mondial in domeniul serviciilor de management de flote si activeaza in 32 de tari, cu peste 6.000 de angajati.

Actionariatul LeasePlan este constituit din Grupul Volkswagen (50%) si Fleet Investments B.V. (50 %), o companie de investitii detinuta de omul de afaceri german Friedrich von Metzler.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri