Automobilul indian Tata Nano, cea mai ieftina masina din lume, a primit zero stele pentru protectia adultilor si copiilor la testele de siguranta Ncap, derulate in Germania, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Lansata in 2009 la un pret de aproximativ 2.000 de dolari, Tata Nano a fost prezentata drept automobilul care va motoriza masele in India.

Industriasul Ratan Tata a sugerat atunci ca, daca masina avea sa aiba succes pe piata autohtona, compania va dezvolta in termen de doi ani o varianta destinata pietelor din Europa si SUA. Modelul a trecut initial un test de siguranta in Marea Britanie, iar grupul Tata s-a aratat increzator intr-un rating de patru stele in sistemul Ncap.

Rezultatele testelor derulate in decembrie la centrul ADAC din Landsberg, Bavaria, ar putea pune insa probleme constructorului indian in ceea ce priveste ambitiile de a se extinde catre pietele dezvoltate.

Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, in ceea ce priveste protectia pasagerilor adulti si copii, si nu indeplineste nici macar criteriile de baza in ceea ce priveste siguranta recomandate de Organizatia Natiunilor Unite, potrivit The Guardian.

Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe ora, modelul (cu volan pe dreapta) s-a rotit cu 150 de grade si a alunecat aproximativ doi metri spre stanga. Partea frontala a cedat "precum o cutie de carton" si s-a infasurat in jurul manechinului amplasat pe scaunul soferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din fata-dreapta a patruns prin podea si a zdrobit picioarele manechinului. Mana dreapta a manechinului a iesit printre parbriz si geamul din dreapta.

Inaintea testului, inginerii ADAC erau ingrijorati de consecintele simularii asupra manechinelor, noteaza The Guardian. Create pentru a imita structura corpului uman, un exemplar costa aproximativ 100.000 de euro, de 60 de ori mai mult decat un Nano.

Rezultatele testului nu au lasat loc de interpretare: manechinele vor putea fi reparate si utilizate in alte simulari, insa in cazul unui accident pasagerii de pe locurile din fata nu ar fi supravietuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel ca a primit zero stele si la aceasta categorie.

Reprezentantii Tata Motors nu au comentat inca rezultatele simularii.. In pofida pretului scazut, Nano nu s-a ridicat la asteptarile grupului Tata in materie de vanzari. In 2011, The Economist scria ca fabrica din Sanand, provincia Gujarat, functioneaza sub capacitate. In luna octombrie a anului trecut, modelul a inregistrat vanzari de 2.500 unitati, fata de 10.000 in aprilie 2012.

Tata a lansat recent un model mai scump, denumit Nano Twist, in incercarea de a reporni vanzarile. Directorul executiv al Tata Motors, Karl Slym, cetatean britanic, a murit duminica la Bangkok dupa ce a cazut de la etajul 22 al unui hotel. Politia trateaza cazul ca pe o sinucidere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri