Toate cele sapte branduri ale producatorului german Volkswagen (VW, Audi, SEAT, Bentley, Bugatti, Lamborghini si Skoda) vor renunta in urmatorii 5 ani la transmisia automata. Inlocuitorea sa este o cutie de viteze manuala care are in componenta doua ambreaje (dual-clutch transmission) si a fost inventata de inginerul german BorgWarner, pentru Volkswagen. Unul dintre discuri opereaza treptele 1, 3, 5 si marsalierul, iar celalalt ambreaj are control asupra treptelor 2, 4 si 6, motorul fiind in contact cu ambele discuri.

„Beneficiile acestei tehnologii sunt atat consumul scazut, un factor important in situatia actuala a pretului petrolului, dar si un castig in viteza de schimbare a treptelor. Cutia are ca optiune preselectarea schimbarii treptele de viteza (de la 1 spre 6), fapt care ii confera o si mai mare agilitate”, declara Wolfgang Bernhard, seful brandului VW.

Spre deosebire de cutia de viteze cu un singur ambreaj, noua transmisie nu are niciun moment „mort” la schimbarea treptelor si permite schimbarea acestora, manual, la simpla apasare a unor butoane montate pe volan. Noua cutie de viteze lansata de Volkswagen costa doar jumatate din pretul transmisiei automate, dar cu aproximativ 800 de euro mai mult decat o cutie de viteze traditionala. Pentru moment doar VW si Audi folosesc noua cutia de viteze, dar BMW si Porsche lucreaza la proiectarea propriilor versiuni ale acestui concept.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Test drive cu Citroen C5 Aircross: inca un SUV spatios in segmentul C