Grupul Rompetrol, detinut integral de KazMunayGas, prezent in 12 tari, cu activitati de rafinare, marketing, trading, explorare si productie, servicii petroliere si industriale, anunta ca romanii vor plati cu 0,4 lei mai mult pe litru dupa introducerea noii accize de 7 eurocenti la 1 aprilie si se asteapta ca in primele luni consumul total sa scada cu 1-2%.

“La nivel de grup specialistii nostri au efectuat niste calcule, anticipam ca impactul va fi de aproximativ 0,4 lei pe litru in linii mari. Referitor la comportamentul consumatorului, aceasta crestere de preturi cu siguranta in primele luni va determina o scadere a consumului, greu de anticipat cu cat. Va fi o perioada de reasezare a pietei, 2-3 luni, estimam ca acciza va diminua consumul total cu 1-2 procente”, a declarat Catalin Dumitru (foto), vicepresedintele Rompetrol pe retail si trading.

Rompetrol se asteapta anul acesta in Romania la un consum similar cu anul 2013, de 6-6,2 milioane de tone de produse petroliere.

In 2014, investitii in Petromidia Navodari si rebranding benzinarii

Planul de investitii aprobat de KazMunayGas pentru 2014 in Romania este de 100 de milioane de dolari, din care 35-40 de milioane de dolari pentru modernizarea capacitatii de productie a rafinariei Petromidia Navodari.

Anul acesta, Rompetrol va da o noua imagine benzinariilor, va investi in 66 de statii din cele 450 pe care le are in Romania si va construi minim 15 benzinarii noi. Suma alocata zonei de retail in nordul si sud-vestul tarii este de aproximativ 60 de milioane de dolari.

“Statia Rompetrol la iesirea din Bucuresti spre aeroportul Otopeni este un model pentru cum vor arata cele peste 60 de statii pe care le vom rebrandui anul acesta. Avem in vedere zona de nord si sud-vest a tarii”, a precizat Catalin Dumitru.

Investitiile in Petromidia Navodari si in extinerea retelei de benzinarii in Romania vor crea aproximativ 2.000 de locuri de munca.

Investitii de 130 de mil. dolari in 2017

In 2017, Rompetrol va investi in uzina de cogenerare de la Petromidia circa 130 de milioane de dolari, capacitatea totala va fi de 136 megawati energie termica si 73 de megawati energie electrica. Energia termica va asigura aprovizionarea orasului Navodari, iar o parte din energia electrica va fi utilizata de platforma Petromidia, surplusul fiind redistribuit in sistemul national energetic.

Uzina este proiectata si va functiona pe baza de gaze naturale si pe gaze din rafinarie. Scopul final este reducerea costurilor cu 10-15 milioane de dolari pe an.

“Cel mai valoros activ al grupului Rompetrol este rafinaria Petromidia si investitiile se vor reorientra catre el”, a adaugat Catalin Dumitru.

Suma fixa pentru 26,7% din Rompetrol Rafinare

Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas nu va plati mai mult de 200 de milioane de dolari statului roman pentru 26,7% din Rompetrol Rafinare, potrivit lui Azamat Zhangulov, vicepresedintele Rompetrol.

Consiliul Concurentei a atentionat ca Guvernul va trebui sa scoata la licitatie pachetul de 26,7%. Statul roman detine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar dupa vanzarea a 26,7% din actiuni va ramane cu o participatie de 18%.

Fondul de investitii realizat in parteneriat cu statul roman va avea o durata de investitii de 7 ani si se va ridica la un miliard dolari.

Investitiile realizate pe plan local de KazMunayGas in perioada 2007-2013 se ridica la peste doua miliarde de dolari, in timp ce contributiile la bugetul de stat se ridica la 7,5 miliarde dolari.

KazMunayGas urmeaza sa intre si pe piata din Turcia, intai cu activitati de trading, urmate de investitii in retail.

Grupul Rompetrol este detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, fiind prezent in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. TRG este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.

La nivel european, Grupul Rompetrol detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff. De asemenea, Grupul detine rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri