Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a prezentat o brosura colorata, in limbile romana si maghiara, continand caricaturi si sfaturi pentru conducatorii auto din oras, intitulata "Mic ghid de bun-simt pentru soferi", transmite Mediafax.
Potrivit edilului, in prima faza au fost tiparite 300 de astfel de exemplare, care au costat "cateva sute de lei", bani suportati din fondul de protocol, ce vor fi inmanate de Politie odata cu carnetul auto, iar in functie de necesar vor mai fi imprimate si altele. Primarul a explicat ca a facut acest gest intrucat vrea sa vada "mai multa civilizatie in folosirea drumului public si un sofer educat".
"Eu nu mi-am propus doar sa avem un bun conducator auto, acela poate fi si pe circuit, la raliuri si in alte locuri. Pe mine m-a interesat sa iasa un conducator auto care sa se stie comporta civilizat fata de semenii sai, fata de localitate, fata de bunuri, ca acolo se sufera. Mie nu-mi place cand Politia amendeaza, spre exemplu. Si atunci, mergem mai mult pe ideea educatiei, si nu pe ideea coercitiei. Am facut acest ghid, bilingv. Si am rugat Politia sa ma sprijine in acest lucru si cu ideile locale si ale caricaturistilor targumureseni, sa fim un pic mai aplecati asupra civilizarii si asupra civilizatiei in trafic", a declarat Florea.
In ghidul respectiv se regasesc sfaturi si sloganuri privind viteza in localitate, trecerile de pietoni, parcari, curatenie, cum ar fi: "Gonesti cu masina prin oras? E mai intelept sa te grabesti incet!", "Pe trecere e insasi viata. Pretuieste-o, ca si cand ar fi a ta!", "Parcheaza civilizat! Nu-i cazul sa fii cel mai tare din parcare si usurat la buzunare", "Orasul nu este cosul tau de gunoi, nici scrumiera", "Spala-ma, ar zice masina ta. Orasul e curat, nu-l murdari".
Totodata, brosura mai cuprinde indemnuri precum: "Fii generos! Nu aglomera intersectia, mai lasa si de la tine!", "Nu da... cu roata in balta! Si asa, pietonu-i plouat destul" si "Poti sa iesi in evidenta si printr-un mod civilizat de a circula".
In aceeasi conferinta de presa, seful Politiei municipale din Targu Mures, Ioan Damaschin, a spus ca nu ar dori sa se inteleaga ca in Targu Mures sunt probleme deosebite legate de trafic, desi exista un numar mare de masini in municipiu si foarte multe autoturisme il tranziteaza, existand si cazuri cand pe Podul Mures au fost inregistrate 2.800 de masini in 45 de minute.
El a aratat ca minighidul a fost elaborat pe baza datelor referitoare la principalele cauze ale accidentelor inregistrate in oras - neacordarea de prioritate, viteza excesiva si indisciplina pietonala.