Rafinaria Petromidia, parte a Rompetrol Rafinare, a prelucrat in luna mai o cantitate record de peste 465.000 tone de materie prima, fiind cel mai mare nivel atins de la punerea sa in functiune in 1979.

Petromidia a reusit depasirea cu 7% a recordului de productie, respectiv 14.000 tone pe zi - inregistrat in urma modernizarii si cresterii capacitatii anuale de productie la peste 5 milioane de tone pe an.

„Pe fondul investitiilor de peste 1,3 miliarde dolari realizate pe platforma Petromidia de catre KMG International si unicul sau actionar KazMunayGas – compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan, rafinaria a reusit in luna mai imbunatatirea eficientei energetice si mentinerea disponibilitatii mecanice (97%) si operationale (96,8%), cu un impact important in reducerea costului de procesare cu aproximativ 2 dolari/tona (18,3 dolari/tona). In acelasi timp, rezultatele operationale obtinute ne-au incurajat sa continuam dezvoltarea si modernizarea rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si sa implementam un amplu program de crestere a eficientei operationale – majorarea disponibilitatii mecanice, reducerea pierderilor si a consumurilor tehnologice”, a declarat Alexandru Nicolcioiu, directorul de productie al KMG International.

Compania a consemnat in luna mai cel mai bun randament la productia de motorina (49,5%), cantitatea de carburant realizat si livrat fiind de peste 231.000 tone. In aceeasi perioada, randamentul carburantilor (benzina, motorina, jet) s-a ridicat la 87,9%, un record pentru rafinarie fata de un nivel de 85,6% atins in 2013.

Odata cu cresterea productiei rafinariei Petromidia, KMG International, prin intermediul companiei Midia Marine Terminal, a inregistrat un nivel record in luna mai de peste 270.000 de tone de produse operate prin danele portuare detinute in portul Midia.

„In perioada ianuarie - mai 2014, peste 200 de nave au tranzitat danele din Portul Midia, cantitatea totala de titei descarcata prin terminalul maritim situat in largul Marii Neagre ridicandu-se la peste 17 milioane tone - de la punerea in functiune la finele lui 2008. Cu o capacitate maxima anuala de 24 milioane de tone, terminalul a asigurat o reducere cu aproximativ 120 milioane USD a costurilor de aprovizionare a rafinariei, investitiile alocate de KMG International pentru constructia acestuia fiind amortizate inca de la atingerea nivelului de 15 milioane tone”, a adaugat Ioan Taus, directorul general al Midia Marine Terminal.

Prin dana 9 a portului Midia au fost tranzitate in luna mai peste 212.000 tone de produse finite, in crestere cu 6% fata de recordul consemnat in iunie 2013. De asemenea, un numar de 52 de nave au fost operate in mai, prin danele companiei.

Cu o incarcatura de 83.000 tone titei pentru rafinaria Petromidia, tancul petrolier Altay a fost cea de-a 200-a nava descarcata prin portul Midia, de la punerea in functiune a terminalului. Cu o capacitate de transport de 115.000 tdw, nava este detinuta de KayMunazGas prin compania nationala de transport maritim Kazmortransflot Kazakhstan si a facut legatura intre porturile Midia si Novorossiysk Rusia.

KMG international (fostul Grup Rompetrol) a devenit un pod energetic intre resursele naturale disponibile in Asia Centrala si pietele europene, in urma achizitiei acestuia de catre compania natioanla de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas. KMG International detine rafinariile Petormidia Navodari si Vega Ploiesti si opereaza peste 1.100 de puncte de distributie a carburantilor in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, sub marcile Rompetrol si Dyneff.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri