Companiile din Malaezia sunt asteptate sa investeasca in Romania in proiecte de infrastructura si constructii, precum cai ferate si autostrazi, a declarat miercuri secretarul de stat pentru afaceri globale in MAE Carmen Burlacu, in timpul unei vizite la Kuala Lumpur, relateaza Mediafax.

"Malaezia se descurca foarte bine in aceste domenii. Am vrea sa vedem tehnologia malaeziana implementata si in Romania, in special in infrastructura si sectorul energetic", a declarat Burlacu, potrivit agentiei nationale de stiri din Malaezia. Romania are in prezent 646 kilometri de autostrada, din care 113 kilometri au fost construiti inainte din 1989.

Companiile din Malaezia pot face investitii si in alte sectoare economice din Romania, precum agricultura, industria alimentara, turism, fabricarea de produse electrice si electronice, dar si in petrol si gaze, a spus Burlacu, intr-o conferinta de presa. "Desi investitorii mari in Romania sunt Germania, Olanda, Italia, SUA, Coreea de Sud si Japonia, ne concentram acum pe Asia de Sud-Est, in particular pe Malaezia", a afirmat secretarul de stat.

Romania vrea sa furnizeze Malaeziei expertiza in sectorul energetic, inclusiv tehnologie nucleara, termo, hidro, eoliana si solara. Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au situat la 96 de milioane de dolari in primele sase luni, iar pe parcursul intregului an sunt estimate sa creasca cu 10% fata de anul anterior, cand au depasit 200 de milioane de dolari. Ambasadorul Romaniei in Malaezia, Constantin Nistor, a adaugat ca autoritatile romane analizeaza si schimburile culturale dintre cele doua tari, mai ales prin educatie si turism. In prezent, in Romania studiaza circa 200 de malaezieni.

Anul trecut, peste 8.000 de turisti romani au vizitat Malaezia, dublul numarului malaezienilor aflati ca turisti in Romania. "Estimam ca aproximativ 10.000 de turisti romani vor calatori in Malaezia in acest an, fata de 6.000 de malaezieni in Romania", a spus Nistor. Romania exporta in Malaezia utilaje, tehnologie din industria de petrol si gaze, materii prime, mobilier, textile si incaltaminte, produse IT si medicamente, in timp ce importurile vizeaza componente electronice, ulei de palmier si biodisel.In ultimii doi ani, in Romania au fost inaugurati 242 kilometri de autostrada, anul trecut fiind finalizati 116 kilometri si contractate lucrari pentru 247 kilometri.

Ministrul Transporturilor a afirmat ca Romania va avea o retea de 2.440 de kilometri de autostrada in anul 2020 si a prezentat resursele financiare care vor fi utilizate in acest scop, tronsoanele vizate si calendarul proiectelor in intervalul 2014 - 2015. CNADNR va lansa in acest an proceduri de contractare pentru studii de fezabilitate necesare constructiei a aproape 1.800 de kilometri de autostrada si va selecta constructorii pentru 375 kilometri.

In acest an vor fi in derulare lucrari pentru 651 de kilometri de autostrada, iar in 2015 vor fi in constructie 1.429 de kilometri, din care proiectele noi vor acoperi 1.186 de kilometri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri