Compania azera de petrol SOCAR, care detine in Romania o retea de 30 de benzinarii, anunta ca va deschide anul acesta inca doua statii peco, iar anul viitor inca 10.

“Socar va mai deschide anul acesta inca doua benzinarii in Romania, la Sibiu si Bistrita. Sunt doua santiere pornite. Urmand alte 10 proiecte in lucru de la faza de negociere a pretului terenului pana la obtinerea autorizatie de constructie care sigur se vor materializa anul viitor. Socar aduce carburantul in Romania de la rafinarii partenere din apropierea Romaniei”, a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR Romania, la evenimentul de sarbatorire a 20 de ani de cand Azerbaijan, prin SOCAR, a semnat cu cele mai mari companii petroliere din Statele Unite ale Americii, Rusia, Anglia, Turcia si Norvegia un contract de exploatare in comun a zacamintelor de titei "Azeri", "Cirag" si a unei parti din zacamantul "Ghyunesli", amplasate in sectorul azer al Marii Caspice.

SOCAR a dezvoltat numeroase proiecte cu impact regional si international punand un accent deosebit pe interconectarile regionale. Cele mai importante dintre ele sunt: conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP), gazoductul Trans-Adriatic (TAP), proiectul AGRI, conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Tbilisi-Erzurum sau terminalul Sangachal, unul dintre cele mai mari din lume. Azerbaijanul sau „Tara de Foc” este azi unul dintre cele mai bogate state in rezerve de petrol din lume avand o cantitate de peste 3 miliarde de tone. Pana in 2020 Azerbaijan are ca obiectiv sa extraga cel putin 40 de milioane de tone de petrol pe an.

SOCAR a intrat pe piata romaneasca a distributiei de carburanti prin achizitia, in 2011, a 90% din actiunile Romtranspetrol din Botosani, detinuta de sotii Iulian si Doina Berescu. In decurs de cativa ani, compania azera vrea sa ajunga la 300 de unitati. Competitorii SOCAR pe piata distributiei de carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, Eni, OMV si Gazprom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri