Bancile analizeaza cu interes participarea la programul Prima Masina, anuntat luni de catre oficialii Ministerului Economiei, dar asteapta detaliile si normele de aplicare ale Guvernului pentru a se decide. Totusi, bancile mari se tem ca, in prezent, "cererea de masini noi nu este foarte evidenta".

"Am avut primele consultari, mai sunt inca unele detalii de clarificat. In termeni de costuri, in afara de cele mentionate, va mai exista un comision de administrare a garantiei, comision suportat de catre client si incasat de FNGCIMM. Daca programul va demara, ii vom acorda fara indoiala atentia cuvenita. Un subiect care trebuie discutat in acest moment este legat de cererea de masini noi care nu este foarte evidenta", Adrian Jantea (foto), Director Comercial persoane fizice in cadrul BRD SocGen.

De asemenea, si BCR - cea mai mare banca din piata dupa active - analizeaza participarea la programul Prima Masina. "Suntem interesati de program, discutiile cu reprezentantii MFP, ANAF si FMGCIMM s-au dovedit a fi foarte interesante, iar decizia o vom lua dupa ce vom avea varianta finala aprobata de catre guvern", au declarat reprezentantii BCR.

Potrivit ministrului Economiei, Constantin Nita, “programul Prima Masina vrea sa sprijine achitia unei masini noi de catre tineri printr-un credit bancar garantat de stat, sa stimuleze achizitia de masini noi si sa dezvolte productia locala de autoturisme. Programul se adreseaza in special persoanelor intre 18 si 35 de ani, dar si celorlalte categorii de varsta. Statul va emite garantii pentru creditele contractate de beneficiarii programului. Garantia statului va acoperi 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, iar diferenta va fi reprezentata de autoturismul achizitonat. Valoarea creditului este de 50.000 lei plus TVA, plus valoarea politei CASCO pentru primul an, avand in vedere ca prima de asigurare este foarte mare in primul an”.

"Dupa cum a precizat ministrul, 4 banci sunt ferm interesate de proiect, dar cu siguranta aproape toate bancile din piata se vor arata interesate. Programul Prima Masina intra in sedinta de Guvern saptamana viitoare si ulterior se vor elabora normele de aplicare in colaborare cu bancile si reprezentantii sectorului auto, astfel incat programul sa devina operational de la 1 noiembrie", au declarat pentru wall-street.ro surse din piata.

Care sunt costurile unui credit Prima Masina?

Printre conditiile programului sunt un avans intre 5 si 10% din pretul unei masini noi, costul total al finantarii garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni + marja de 3%. Durata maxima de creditare este de 84 de luni (7 ani). O rata pentru o masina noua prin porgramul Prima Masina ar putea ajunge la 150 de euro pe luna.

Totusi, clientul va mai suporta un comision de administrare a garantiei, comision care va fi incasat de FNGCIMM. Pana in prezent, nestiind care sunt normele de aplicare, bancile prefera sa nu vorbeasca despre profitabilitatea acestui program. "Cel mai probabil acest program nu va fi profitabil, dar asteptam sa vedem cum va arata varianta finala a Guvernului. Apoi vom lua o decizie in acest sens", a declarat pentru wall-street.ro o alta banca mare din piata.

Estimarile de vanzari prin programul Prima Masina sunt de 20.000 de masini noi anual. In doi ani, persoanele fizice vor ajunge la o pondere de 40% din achizitiile de masini noi de la un nivel de 25% in prezent. Prin Prima Masina anul acesta vanzarile ar putea fi intre 2.500 si 3.000 de masini noi.

WALL-STREET.RO va prezinta ce masini pot cumpara tinerii in programul Prima Masina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri