BMW i3

BMW i3

Am condus modelul electric BMW i3 intr-o zona special amenajata cu jaloane pentru a observa cat de simplu este de manevrat in spatii inguste. Modelul se conduce usor, are o transmisie automata cu o maneta amplasata langa volan, accelereaza rapid la plecarea de pe loc si intra intr-un fel de frana de motor imediat ce ridicam piciorul de pe acceleratie daca rulam cu viteza mica. BMW i3 sprinteaza de la 0 la 60 km/h in aproximativ 3,7 secunde, iar de la 0 la 100 km/h in 7,2 secunde.

Puterea instantanee este transferata catre puntea spate prin intermediul unei transmisii cu un singur raport. Centrul de greutate al i3, dispus foarte jos si distributia echilibrata a maselor au o contributie importanta la manevrabilitatea agila a automobilului. Electromotorul care echipeaza BMW i3 genereaza o putere maxima de 170 CP si un cuplu maxim de 250 Nm. Motorul este alimentat cu energie de la celulele litiu-ion de stocare integrate in sectiunea de sub podeaua masinii.

Modelul are o autonomie intre 130 si 160 de kilometri cu o singura incarcare. BMW i3 are avantajul costurilor deosebit de reduse de utilizare, estimate la aproximativ 60% din nivelul unui BMW 320d in Germania. BMW i3 a intrat in productie in noiembrie 2013 la fabrica din Leipzig, unde sunt produse 20.000 de unitati anual.

BMW i3 este disponibil si cu un motor cu ardere interna pentru extinderea autonomiei (300 km), care metine incarcarea acumulatorului litiu-ion la un nivel constant atunci cand masina se afla in miscare. Acest rol este indeplinit de un motor pe benzina, cu doi cilindri de 650 cmc, care dezvolta 34 CP si care este montat deasupra puntii spate.

BMW Night Vision cu Spot dinamic de lumina

BMW Night Vision cu Spot dinamic de lumina

Night Vison cu spot dinamic de lumina (2.210 euro cu TVA pentru BMW X5) consta intr-un spot LED care traseaza o linie luminoasa pe oamenii sau animalele mari care apar pe carosabil sau alaturi de carosabil si au potential de a se intersecta cu traiectoria automobilului. In baza nivelului de risc, o avertizare este afisata pe display-ul de bord si pe Head-Up Dispaly printr-o pictograma care arata directia de deplasare in cazul pietonului. In cazul unui risc major de impact se emite o avertizare sonora si se pregateste sistemul de franare. In aceste conditii, la cea mai simpla atingere a pedalei de frana se actioneaza puterea maxima de franare.

Asistentul de faza lunga adaptiv opereaza automat faza lunga si asigura functionarea fazei lungi chiar si in contextul unor alti partcipanti la trafic, fara ca acestia sa fie deranjati, doar o zona foarte ingusta fiind ocolita de fascicolul de lumina. Sistemul se bazeaza pe o camera video pozitionata pe parbriz, in dreptul oglinzii retrovizoare, pentru identificarea altor participanti la trafic.

Bang & Olufsen

Bang & Olufsen

Cateva modele BMW vin acum cu sistemul olandez Bang & Olufsen care foloseste 16 incinte acustice din aluminiu cu o putere totala maxima de 1200W. Sistemul de sunet Bang & Olufsen este disponibil, in diferite configuratii, pe BMW Seria 7, BMW Seria 6, BMW Seria 5, precum si pe noile BMW X5 si BMW X6. Pe modelul Seria 7, sistemul de sunet Bang & Olufsen costa aproximativ 7.000 de euro.

Primul lucru pe care il observam in masina cand ne urcam este lentila acustica amplasata pe bord, care da sunet dreapta si centru pentru sofer, dar si stanga si centru pentru pasager. Boxa de pe usa soferului da sunet stanga si centru, iar cea de pe usa pasagerului da sunet dreapta si centru, astfel ca fiecare loc din masina este acoperit de sistemul Bang & Olufsen.

Apps

Apps

Apps ne permite sa avem acces la functii noi in automobil instaland aplicatii pe telefon, iar prin conectarea la un cablu USB vom avea acces pe display-ul masinii. Birourilor de dezvoltare si cercetare BMW sunt in Mountain View (USA), München (Germania), Shanghai (China).

Aplicatii disponibile in Romania pentru muzica: Aupeo! si Deezer. Pentru webradio sunt oferite webradio din BMW Connect,TuneIn Radio; pentru stiri - Sticher Radio, n-tv; pentru audiobooks - Audible si Snipy. Functii social media sunt asigurate prin integrarea Facebook, Twitter sau Glympse.

Aplicatia de iPhone GoPro este compatibila si pentru BMW, astfel ca utilizatorul poate comanda camera GoPro direct din automobil, cu preview pe ecranul iDrive (doar pentru GoPro Hero 3+). M Laptimer este o aplicatie de telemetrie completa: inregistreaza date complete in timpul condusului sportiv – de la unghiul volanului, viteza sau apasarea pedalelor de acceleratie si frana, la fortele G sau consum. Din martie 2015, BMW va fi primul automobil din lume care realizeaza update-ul automat al hartilor de navigatie on-line si primul automobil care utilizeaza o conexiune de date integrata 4G, insa in doar cateva tari din Europa, pentru Romania nu stie inca data.

Video: BMW Park Assist

BMW demonstreaza inca o data ca este cu un pas inaintea rivalilor premium, noul sistem Park Assist poate parca perfect langa bordura un autoturism si evita un posibil accident in caz ca o persoana trece prin spatele masinii. Interesant este ca sistemul asteapta ca un eventual pieton sa plece din calea automobilului si continua sa faca manevra de parcare, nu se dezactiveaza.