1. Climatizare si dezaburire

1. Climatizare si dezaburire

Asigurati-va ca instalatiile de climatizare si de dezaburire sunt in stare de functionare. Daca masina nu este prevazuta cu functia de dezaburire, foloseste aerul conditionat indreptat catre parbriz si luneta, scrie 1asig.ro.

Majoritatea despagubirilor platite de companiile de asigurari sunt reprezentante de daunele auto. In primele sase luni din acest an, din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurari generale (2,1 miliarde lei), cea mai mare pondere (49,05%) a reprezentat-o suma aferenta clasei de asigurari RCA, cu o valoare de 1,03 miliarde lei (+4,94% fata de S1/2013).

Shutterstock / vreme periculoasa, curba

2. Adaptati viteza la conditiile meteo

2. Adaptati viteza la conditiile meteo

Adaptati permanent viteza la conditiile de drum (ploaie, zapada, gheata sau polei). In conditii foarte dificile, este indicat sa circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara lor.

Shutterstock / Trafic, conditii meteo nefavorabile

3. Mentineti distanta

3. Mentineti distanta

Pastrati, in mers, o distanta mai mare fata de autovehiculele care circula in fata, pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile.

Indemnizatiile brute platite pentru CASCO, in primele ase luni din acest an, au reprezentat 35,31% din total si au insumat 744,35 milioane lei (+20,28% fata de perioada similara a anului trecut).

Shutterstock / conditii meteo nefavorabile

4. In conditii de vizibilitate redusa

4. In conditii de vizibilitate redusa

In conditii de vizibilitate redusa, folositi luminile de intalnire permanent pe timpul zilei. Mai mult, daca vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente, mai ales la schimbarea directiei de mers.

Shutterstock / Accident de masina in conditii de iarna

5. Actionati din timp stergatoarele

5. Actionati din timp stergatoarele

Pe vreme de ploaie, lapovita sau ninsoare, actionati din timp stergatoarele de parbriz cand observati ca din sens invers vin alte autovehicule. Cateva momente de circulatie fara vizibilitate pot fi fatale.

O analiza publicata de UNSAR arata ca un nivel necontrolat al daunalitatii pe linia asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) poate genera turbulente semnificative pentru intregul sistem de asigurari, din cauza ponderei importante pe care o detin politele RCA in piata romaneasca de profil. Evolutia daunelor din primele sase luni ale acestui an intareste si mai mult aceasta afirmatie.

Shutterstock / conditii de ploaie

6. Nu actionati brusc frana

6. Nu actionati brusc frana

Nu actionati brusc mecanismele de directie si de franare ale autovehiculului. In conditii de zapada si polei, renuntati pe cat posibil la pedala de frana. Folositi cu precadere frana de motor.

La nivel de piata RCA, dauna medie platita a urcat cu 16%, pana la 6.894 de lei, de la 5.933 de lei in S1 2013. Valoarea despagubirilor platite a fost, de asemenea, in crestere, ajungand la 1 miliard lei (+5%).

Flickr / Chris Waits

7. Atentie la polei sau gheata

7. Atentie la polei sau gheata

Pe portiunile acoperite cu polei sau gheata, este contraindicat sa franati in timp ce masina vireaza.

Despagubirile pentru vatamari corporale si deces reprezinta 27% din valoarea despagubirilor totale platite de asiguratorii RCA romani in prima jumatate a acestui an (277,06 milioane lei), inregistrand o crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013. Mai mult de doua treimi (70%) din despagubirile platite reprezinta daune morale (nepatrimoniale).

Flickr / Dov Harrington

8. Fiti mai atenti la pietoni

8. Fiti mai atenti la pietoni

In zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti si nu prea se asigura la traversare.

Flickr / Shane Lewis

9. Evitati depasirile in coloana

9. Evitati depasirile in coloana

Evitati depasirile atunci cand va deplasati in coloana. Aceasta manevra nu scurteaza semnificativ timpul de deplasare, insa va poate pune viata in pericol.

Flickr / Shane Lewis

10. Dotati masina cu anvelope de iarna

10. Dotati masina cu anvelope de iarna

Dotati-va autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece, si nu uitati sa aveti, pentru conditii de drum dificle, lanturi antiderapante si lopata.

Flickr / Dan Nguyen