Skoda a lansat cea de-a treia generatie Fabia la Lisabona printr-un drive test de 300 de km pe autostrazile si soselele de pe coasta Oceanului Atlantic. Fabricat pentru prima data in urma cu 15 ani (1999), modelul de clasa mica Skoda Fabia a fost vandut in peste 3,5 milioane de unitati pe tot globul.

Noua Fabia este acum mult mai chic, poate fi puternic personalizata, la fel precum modelele Mini sau Fiat 500, prin urmare din noiembrie vom putea vedea pe sosele exemplare configurate fashion, cum ar fi o caroserie rosie si plafonul, oglinzile si jantele albe. Sunt disponibile 15 culori pentru caroserie (metalizate: Rio Red, Race Blue, Magic Black, Metal Grey, Denim Blue, Brillant Silver, Cappuccino Beige, Moon White, Rally Green si Topaz Brown, nemetalizate: Laser White, Sprint Yellow si Corrida Red, in standard sunt doua culori nemetalizate: Pacific Blue si Candy White). Plafonul poate fi argintiu, alb, negru sau rosu, iar daca un client vrea pot fi in aceeasi culoare si oglinzile si jantele de 16 inchi. Pana si volanul este considerat un element de design, asa ca cehii au pregatit 9 stiluri.

Cea de-a treia generatie Fabia mai atrage atentia prin designul sportiv si foarte multe sisteme de siguranta, confort si infotainment intalnite pana acum la clase mai mari. MirrorLink este sistemul prin care vom conecta un smartphone prin USB la displayul masinii pentru a folosi o harta de navigatie spre exemplu.

Cehii au reusit sa produca o Fabia mai usoara, cu o greutate de 980 kg, pentru a face un model de oras mai eficient printr-un consum mai mic cu 17% fata de modelul precedent. Motorizarile anuntate la lansare sunt 1 litru benzina 60 CP sau 75 CP, 1,2 litri TSI 90 CP sau 110 CP, iar cele diesel sunt 1,4 TDi 90 CP sau 110 CP. Fabia dispune si de o cutie automata DSG care poate fi comandata doar pe motorizarile de 1,2 litri benzina 110 CP sau 1,4 diesel 90 CP.

Singura motorizare pe care am condus-o in Portugalia a fost 1,2 litri TSI de 110 CP cu transmisie manuala, un propulsor plin de viata, chiar daca a trebuit sa ne duca pe soselele de munte de pe coasta Oceanului Atlantic la sute de metri altitudine. Cu acest motor Fabia a demonstrat ca nu este doar o masina lenesa de oras, ci una stabila in viraje si rapida in depasiri. Pe o sosea dificila precum cea de la Cota 1400 din Sinaia si cu trei pasageri noua Fabia pe benzina de 110 CP a inregistrat un consum de 7 litri, iar pe autostrada la 120 km/h de circa 5,8 litri. Cu motorul TSI de 1,2 litri benzina, noua Skoda Fabia accelereaza de la zero la 100 km/h in 9,4 secunde si atinge o viteza maxima de 196 km/h.

Dimensiuni noua Skoda Fabia

Cea de-a treia generatie Skoda Fabia este mai scurta cu 8 mm, mai lata cu 90 de mm si mai scunda cu 31 de mm fata de cea precedenta. Habitaclul este cu 21 de mm mai mare in fata si cu 8 mm mai lung. Modelul are o lungime de 3,99 metri, o latime de 1,73 metri si o inaltime de 1,46 metri. Portbagajul este unul dintre cele mai mari din clasa, cu un volum de 330 de litri, 1150 de litri cu scaunele spate rabatate.

Tehnologii pentru noua Skoda Fabia

Pentru prima oara, Fabia a primit ca dotare optionala sistemul Front Assistant care ne avertizeaza ca ne-am apropiat prea mult de masina din fata si poate chiar frana in locul nostru. Alte functii utile sunt Multi-Collision System Brake care va incetini in mod automat masina dupa un accident pentru a preveni o a doua coliziune, Driver Activity Assistant care va detecta oboseala sau Hill Hold Control care ne ajuta la plecarea din rampa.

Pentru confort, Fabia vine cu KESSY (Keyless Entry Start and Exit System) care ne permite accesul si pornirea motorului fara cheie, senzori de parcare spate-fata, senzori de ploaie si lumini, sistemul de servodirectie electro-mecanic care il inlocuieste pe cel electro-hidraulic si plafon panoramic.

Preturile pentru Romania nu au fost inca anuntate, insa in Slovenia noua Skoda Fabia costa intre 10.800 euro si 17.800 euro cu TVA.

Date tehnice Skoda Fabia 1,2 TSI 110 CP
Combustibil benzina
Cilindree (cc) 1197
Putere maxima (CP la rpm) 110/4600
Cuplu maxim (Nm la rpm) 175/1400
Acceleratie 0-100 km/h (s) 9.4
Viteza maxima (km/h) 196
Cutie manuala cu 6 trepte
Consum urban (l/100km) 6,1
Consum extraurban (l/100km) 4
Consum mixt (l/100km) 4,8
Masa proprie/masa utila (kg) 1054
Capacitate portbagaj 330 litri
Capacitate rezervor 45 litri
Lungime/Latime/Inaltime 3.992 / 1.732 / 1.467 mm
Ampatament 2.470 mm

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri