Cea mai mare piata auto din lume este cea a Statelor Unite, cu aproape 17 milioane unitati tranzactionate in 2006. Pe a doua pozitie in 2005 era situata Japonia, e drept, la mare distanta de americani.
2006 aduce o rasturnare a numarului doi care va fi inlocuit de mai tanara piata auto a Chinei, unde sunt preconizate vanzari de aproximativ 6 milioane unitati pana la sfarsitul anului. Japonezii, detin locul doi de ani buni, dar nu au reusit niciodata sa se apropie de 6 milioane unitati vandute pe an.

Specialistii pietei auto vad in China o piata in continua crestere, se asteapta ca 2010 sa aduca vanzari de opt milioane de vehicule usoare o crestere de 23 de procent. In 2015 cifra preconizata si de GM piata chineza va inghiti aproximativ 14 milioane de masini.

In schimb, cea mai mare piata auto, Statele Unite, au ajuns inca din 2001 la cifrele de astazi, insa nu a reusit sa mai depasasca pragul de 17 milioane de unitati pe an. Vor ramane lider si in urmatorii ani, insa nu vor mai inregistra cresteri. Piata japoneza va urma un trend ascendent si se vor apropia de 6 milioane de unitati in 2010. Ritmul de crestere pentru pietata japoneza este de 4 procente pe an.

Pe batranul continent piata auto va urma un trend usor ascendent doar in Germania, Marea Britanie si Franta. Italia si Spania - a opta piata din lume, astazi vor inregistra descresteri. Doar Rusia asteapta cresteri spectaculoase, analistii prevad un ritm ascendent constant de 21 de procente pana in 2010.

Alte doua piete care vin tare din urma sunt India si Mexic. Pana in 2010 cele doua tari isi vor dubla numarul de unitati vandute pe an, insa nu vor putea atinge primele trei pozitii ale topului mondial.

In Romania piata auto creste constant din 2000, iar 2005 a conoscut o crestere de 41 de procente. In cifre aceasta crestere reprezinta 256 de mii de autovehicule vandute anul trecut. Chiar daca este departe de gigantii mondiali din perspectiva cifrelor absolute, cresterile procentuale sunt impresionante si se asteapta o continuare a acestui trend.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri