Olanda este cea mai dezvoltata tara din Europa ca infrastructura, cu o densitate a retelei de autostrazi de 74 km la 1.000 km2, urmata de Belgia cu 58 km la 1.000 km2.

Majoritatea autostrazilor din Belgia au cate trei benzi pe sens, iar centura orasului Bruxelles si cea din Antwerp au cate 5-6 benzi pe sens pe anumite portiuni. Multe dintre autostrazile belgiene sunt iluminate noaptea, intrucat exista un surplus de energie electrica nucleara in afara orelor de varf.

Germania este pe locul trei in Europa cu o densitate a retelei de autostrazi de 36 km la 1.000 km2, urmata de Portugalia cu 33 km la 1.000 km2 si Spania cu 32 km la 1.000 km2.

Tarile cu cea mai mare retea de autostrazi din Europa sunt Spania cu 16.200 de kilometri si Germania cu 12.900 de kilometri. Pe locul trei este Franta cu 12.000 km. In lume, tarile cu cea mai lunga retea de autostrazi este China cu 97.300 km si Statele Unite cu 75.900 km.

Reteaua de autostrazi din Romania numara in prezent aproape 700 de kilometri. CNADNR a inaugurat 50 de kilometri de autostrada in acest an (22 de kilometri intre Orastie si Sibiu, respectiv 28 de kilometri intre Nadlac si Arad), mai putin de jumatate fata de nivelul din 2013.
Pentru 2015, seful CNADNR, Narcis Neaga, declara recent ca estimeaza finalizarea a inca 50 de kilometri de autostrada. In noiembrie, CNADNR comunica ca a planificat anul viitor deschiderea traficului rutier pentru 17 kilometri noi.

In primele noua luni ale anului trecut, CNADNR a platit companiilor implicate in constructia de autostrazi suma de 767,1 milioane lei. Comparativ, in perioada ianuarie - septembrie 2013 suma achitatã constructorilor de autostrazi a fost de 2,6 ori mai mare, ridicandu-se la 2,03 miliarde lei. In 2013, constructorii de autostrazi au primit in total 3,08 miliarde lei de la CNADNR, sumele fiind fara TVA.

Schimbarile la conducerea Ministerului Transporturilor si mandatele scurte, de cateva luni, desele modificari aduse managementului principalelor companii din subordinea institutiei, alaturi de reducerea drastica a investitiilor in acest an si lipsa unei strategii unitare in domeniul infrastructurii pe termen lung, generaza un climat de instabilitate si frustrare in randul reprezentantilor industriei de transport si constructii.

"Ministrii si partea de conducere vin si pleaca cu o viteza fantastica. Cred ca nici nu stiu de unde se ia liftul. Cand invata si ei de unde sa ia liftul ca sa urce in birou acolo, la etajul 1 probabil, sau merg pe scari, deja sunt schimbati", spunea, in vara acestui an, Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Intre anii 2012-2014, Ministerul Transporturilor a fost condus de sapte ministri - Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Manescu, Dan Sova si Ioan Rus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri