Madrid

Madrid

Madrid a interzis deja traficul pe mai multe strazi, iar luna aceasta zona pietonala se va extinde si mai mult. Intinzandu-se pe mai mult de 1,5 km patrati, zona va permite in continuare rezidentilor accesul cu masina, insa oricine altcineva intra in perimetru va primi o amenda de 100 euro. In urmatorii 5 ani, centrul Madridului ar putea fi pietonal. 24 dintre cele mai aglomerate strazi din oras vor fi regandite pentru mersul pe jos, nu pentru condus.

Paris

Paris

Anul trecut, cand nivelul de poluare a atins cote alarmante la Paris, masinile au fost interzise. Poluarea a scazut cu 30% in unele zone, iar acum orasul incearca sa descurajeze permanent masinile. In unele cartiere, doar locatarii mai au acces cu masina in weekend. Pana in 2020, primarul intentioneaza sa dubleze numarul de piste pentru biciclete in oras si sa interzica masinile diesel.

Chengdu

Chengdu

Chengdu este un oras in sud-estul Chinei care ar putea servi drept model pentru o suburbie moderna. Strazile sunt proiectate astfel incat in 15 minute de mers pe jos sa se ajunga in orice locatie.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Hamburg

Hamburg

Desi Hamburg nu planuieste sa interzica masinile in centru, orasul vrea sa conecteze parcurile printr-o retea verde pentru ca oamenii sa mearga cu bicicletele. Reteaua va acoperi 40% din oras.

Helsinki

Helsinki

Helsinki stabileste un plan care va transforma imprejurimile dependente de automobile printr-o retea mai buna de transport in comun. O noua aplicatie ajuta cetatenii sa foloseasca in comun taxiul sau masina. Intr-un deceniu, orasul spera sa fie complet inutila detinerea unei masini.

Milano

Milano

Milano le-a propus navetistilor sa lase masinile acasa in schimbul unor vouchere gratuite in mijloacele de transport in comun. Un aparat pe tabloul de bord tine evidenta locatiei masinii, astfel incat nimeni nu poate trisa sa vina cu masina la job. Daca masina sta parcata o zi, primaria trimite un voucher.

Copenhaga

Copenhaga

In urma cu 40 de ani, Copenhaga avea la fel de multe masini ca orice alt oras european, in prezent mai mult de jumatate din populatie merge numai cu bicicleta, o cifra de 9 ori mai mare decat in orasul american Portland, Oregon, unde este cea mai mare comunitate de biciclisti din Statele Unite.