Dacia a vandut anul trecut la nivel global 511.465 unitati, o performanta comerciala istorica pentru constructorul roman de automobile, care a inregistrat o crestere de 19% fata de 2013.

In afara Romaniei, Dacia a comercializat anul trecut 481.840 masini. Europa domina in clasamentul pe regiuni, circa trei sferturi din masinile vandute de Dacia in 2014 fiind inmatriculate in tarile Vechiului Continent. Marca romaneasca a castigat anul trecut 0,4 puncte procentuale ajungand sa detina 2,5% din piata regiunii.

Cu aproape 106.000 de unitati, Franta este prima destinatie de export a Dacia. Cota sa de piata se ridica la 4,88%, ceea ce o plaseaza pe locul 5 in topul marcilor cele mai vandute in Hexagon, imediat dupa Volkswagen. Aceasta performanta este sustinuta de succesul modelelor Duster si Sandero (acesta din urma fiind al treilea model cel mai cumparat de clientii particulari din Franta).

Top 10 destinatii de export Dacia in 2014

Germania ocupa a doua treapta a podiumului, cu putin peste 50.000 unitati si o cota de piata de 1,55%. Aflata pe pozitia a treia, Spania a reusit o frumoasa performanta, cu aproape 46.000 de unitati vandute si o cota de piata de 4,7%,ceea ce reprezinta cel mai bun rezultat de cand Dacia este comercializata in aceastatara. Sandero este modelul cel mai vandut catre clientii particulari din Spania.

Italia se situeaza pe locul al patrulea, cu ceva mai putin de 40.000 de masini vandute si o cota de piata de 2,7%, in timp ce Algeria, Turcia si Maroc au inregistrat, fiecare, vanzari de peste 30.000 unitati. In Marea Britanie, Dacia a vandut anul trecut aproape 24.000 unitati, ceea ce situeaza Regatul Unit pe locul al optulea in clasamentul exporturilor marcii.

Vanzarile Dacia pe piata romaneasca

Anul trecut, Dacia a reusit o crestere a vanzarilor de 19%, pana la 29.625 unitati, fata de 24.890 vehicule comercializate in 2013. Cota de piata in Romania a depasit anul trecut 31%. Dacia a reusit sa epuizeze cotele alocate in cadrul programului de reinnoire a parcului auto national – Rabla, obtinand peste 50% din inmatricularile Remat.

Dacia Logan berlina ramane cel mai vandut model in Romania cu peste 11.300 de unitati, circa 38% din vanzarile totale. In iunie 2014, Dacia a lansat seria limitata Logan 10 ani. Pentru MCV, vanzarile au fost de 2.646 unitati. SUV-ul Dacia Duster este pe locul doi la vanzari in Romania cu 6.134 unitati, iar Sandero pe locul trei cu aproape 5.000 unitati.

Perspective 2015

Dacia se asteapta sa isi mentina pozitia pe piata din Romania. Anul acesta, Dacia va lansa pe piata din Romania versiunile Stepway ale modelelor Lodgy si Dokker. Procesul de modernizare a retelei comerciale Dacia va continua si in 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri