Aruncatul gunoaielor sau mucurilor de tigara in trafic

Potrivit legii, aceasta fapta trebuie sanctionata cu amenzi intre 400 si 800 de lei. Din pacate, politistii aplica foarte rar astfel de amenzi, desi nu trebuie sa stai prea mult in trafic pentru a sesiza un astfel de comportament. Apreciem intentia politistilor in acest sens, cu mentiunea ca ar trebui sa respecte si ei, in egala masura, aceasta lege.

Tinutul copiilor mici pe locul din fata al masinii

Tinutul copiilor mici pe locul din fata al masinii

Potrivit noului Cod Rutier, scaunul pentru copiii de pana la 3 ani a devenit obligatoriu, iar copiii intre 3 si 12 ani trebuie sa stea doar pe bancheta din spate cu centura pusa. Orice parinte care nu respecta aceste reguli, ce pot salva viata copilului in caz de impact, risca o amenda de pana la 450 de lei si 3 puncte de penalizare.

Totusi, politistii nu sunt foarte obisnuiti sa dea astfel de amenzi, desi in 2013 au murit peste 50 de copii in acidente pentru ca parintii i-au tinut in scaunul din fata sau pe bancheta din spate, dar fara centura pusa.

Sursa foto: bebelus in masina, Shutterstock

Poluarea fonica, inclusiv muzica data la maxim in masina

Poluarea fonica, inclusiv muzica data la maxim in masina

V-a deranjat vreodata muzica data la maxim a colegului de trafic de la semafor sau claxoanele repetate ale "bizonilor"din trafic? Aceste fapte pot fi, bineinteles, sanctionate cu amenzi, dar foarte rar se si intampla asa. Pe langa mucurile de tigara aruncate, poate ca politistii ar putea sa fie atenti si la "zgomotul" din traficul de zi cu zi.

Sursa foto: muzica, Shutterstock

Injuraturile in trafic nu ar trebui permise

Injuraturile in trafic nu ar trebui permise

Cand spunem nu ar trebui permise injuraturile, nu inseamna ca trebuie sa va dati jos din masina pusi pe scandal si sa va luati la bataie cu alt participant la trafic care v-a injurat. Comportamentul acesta ar trebui sanctionat constant de poltisti, pana cand fiecare sofer va constientiza faptul ca este ilegal sa injuri in trafic.

Sursa foto: injuraturi in trafic_Shutterstock

Taximetristii nu trebuie sa fie mai presus de legea rutiera

Taximetristii nu trebuie sa fie mai presus de legea rutiera

De multe ori, taximetristii sunt incurca trafic, pentru ca stationeaza oriunde au un vad bun de clienti, fara sa aiba spatii special amenajate pentru masinile de taxi. Intr-o societate civilizata, taximetristii ar trebui sa respecte niste legi, iar aceasta activitate economica ar trebui reglementata foarte bine. Cel putin in Bucuresti, politistii au inceput sa aplice legile rutiere si in randul taximetristilor, dar mai sunt multe de facut.

Sursa foto: taxi, Shutterstock

Biciclistii trebuie sa respecte si ei regulile de circulatie

Biciclistii trebuie sa respecte si ei regulile de circulatie

Din pacate, foarte multi biciclisti nu respecta aproape nicio regula de circulatie si nu doar ca pot incurca traficul sau ii pot ofensa pe soferi, dar isi pun si viata in pericol. Mentionam doar cele mai frecvente incalcari ale regulilor de circulatie: mersul pe trotuar, in afara benzilor special destinate (aici, bineinteles, Primaria are propria-i vina), condusul bicicletei noaptea fara faruri sau lumini de semnalizare si traversatul trecerilor de pietoni pe bicicleta. Legea prevede ca biciclistii sa traverseze mergand pe langa bicicleta.

Sursa: bicicleta, Shutterstock

Mersul pe linia de tramvai

Mersul pe linia de tramvai

Da, Bucurestiul are un trafic de cosmar, dar mersul pe linia de tramvai nu rezolva aceasta problema. Din contra! Faptul ca un procent semnificativ din soferi nu considera nimic ilegal in a merge pe linia de tramvai, depasind astfel coloana de automobile care stationeaza in ambuteiaj, nu ar trebui sa fie un comportament usor trecut de vederea de politistii de la circulatie.

Sursa foto: trafic, Shutterstock

Sursa foto: injuraturi in trafic_Shutterstock