Skoda a lansat in Romania noua generatie Fabia, primul model al marcii care poate fi configurat dupa dorinta clientilor, la alegere in una dintre cele 15 variante de culori de caroserie si un pret de pornire de 10.400 euro cu TVA (1 litru benzina 60 CP).

Prin conceptul - ColourConcept – clientii Skoda Fabia III vor putea sa aleaga o culoare anume pentru plafon, jante si oglinzi retrovizoare laterale. Modelele de drive-test pe care le-am condus pe soselele dintre lacurile de la Snagov, Moara Vlasiei si Stefanestii de Jos, au fost configurate chic, rosu cu plafon alb si jante albe, albastru cu plafon alb si jante albe, albastru cu plafon negru si jante negre, galben cu plafon negru si jante negre, verde cu plafon negru si jante negre.

Gama de culori pentru noua Fabia sunt, metalizate: Rio Red, Race Blue, Magic Black, Metal Grey, Denim Blue, Brillant Silver, Cappuccino Beige, Moon White, Rally Green si Topaz Brown, nemetalizate: Laser White, Sprint Yellow si Corrida Red, in standard sunt doua culori nemetalizate: Pacific Blue si Candy White.Skoda Fabia III

Exemplarele de test au avut trei motorizari pe benzina, 1 litru 75 CP (11.000 euro cu TVA), 1,2 litri 90 CP (12.650 euro cu TVA) si 110 CP (13.350 euro cu TVA), care accelereaza destul de bine pentru ca masina este usoara, are sub 1.000 de kg. Fata de Fabia II, noul model este cu pana la 17% mai economic si dispune de sisteme inovatoare de asistenta, prezente la modelele din clase superioare.

Dotari extraordinare pentru Skoda Fabia III

Pentru prima oara, Fabia a primit ca dotare optionala sistemul Front Assistant care ne avertizeaza ca ne-am apropiat prea mult de masina din fata, iar daca nu actionam va frana in locul nostru. Functii utile sunt Multi-Collision System Brake care va incetini in mod automat masina dupa un accident pentru a preveni o a doua coliziune, Driver Activity Assistant care va detecta oboseala sau Hill Hold Control care ne ajuta la plecarea din rampa. Pentru confort, Fabia vine cu KESSY (Keyless Entry Start and Exit System) care ne permite accesul si pornirea motorului fara cheie, senzori de parcare spate-fata, senzori de ploaie si lumini, sistemul de servodirectie electro-mecanic care il inlocuieste pe cel electro-hidraulic si plafon panoramic.

Noua Skoda Fabia este mai scurta cu 8 mm, mai lata cu 90 de mm si mai scunda cu 31 de mm fata de cea precedenta. Habitaclul este cu 21 de mm mai mare in fata si cu 8 mm mai lung. Modelul are o lungime de 3,99 metri, o latime de 1,73 metri si o inaltime de 1,46 metri. Portbagajul este unul dintre cele mai mari din clasa, cu un volum de 330 de litri, 1150 de litri cu scaunele spate rabatate.

Gama de motorizari include patru propulsoare pe benzina si trei diesel, 1 litru benzina 60 CP sau 75 CP, 1,2 litri TSI 90 CP sau 110 CP, iar cele diesel sunt 1,4 TDi 90 CP (15.440 euro cu TVA) sau 105 CP (16.260 euro cu TVA). Fabia dispune si de o cutie automata DSG care poate fi comandata doar pe motorizarile de 1,2 litri benzina 110 CP sau 1,4 diesel 90 CP. Toate motorizarile respecta normele Euro6, au sistem start-stop si sistem de recuperare a energiei din franare.

La capitolul siguranta, noul model Fabia a primit numarul maxim de 5 stele din partea Euro NCAP, organismul european independent ce evalueaza siguranta oferita de noile modele lansate pe piata. Modelul este prevazut cu celula de siguranta imbunatatita, volan reglabil pe inaltime si adancime, centuri de siguranta cu senzor pentru toate cele cinci locuri, cele din fata fiind reglabile pe inaltime si au si pretensionare pirotehnica. Modelul este echipat cu pana la 10 noi solutii Simply Clever, incluzand tehnologia MirrorLink- aceasta fiind pentru prima oara disponibila intr-o Skoda - pentru a conecta smartphone-ul cu automobilul.Skoda Fabia III

MirrorLink este o “oglinda” a display-ului unui telefon mobil. Ecranul modelului devine astfel panoul de comanda pentru smartphone. In stationare pot fi accesate toate aplicatiile din telefon. In prezent, pe piata exista dispozitive mobile care suporta protocolul MirrorLink in versiunile 1.0 si 1.1. Diferenta intre cele doua este data de posibilitatea utilizarii aplicatiilor sigure, mai ales in timpul condusului.

SmartGate este o alta premiera care se lanseaza odata cu noua Fabia. SmartGate transmite prin WiFi peste 40 de parametri masurati de senzorii masinii catre aplicatiile instalate in smartphone. Acesti parametri sunt preluati de aplicatiile din smartphone si ofera soferului analize si informatii privind modul de condus sau starea autoturismului. Prima generatie Fabia a fost lansata in 1999, urmata de a doua in 2007. Din 1999 si pana la sfarsitul anului 2014, in Romania s-au vandut 44.500 de unitati Skoda Fabia, iar pe tot globul peste 3,5 milioane de unitati.

Date tehnice Skoda Fabia 1,2 TSI 110 CP

Combustibil benzina
Cilindree (cc) 1197
Putere maxima (CP la rpm) 110/4600
Cuplu maxim (Nm la rpm) 175/1400
Acceleratie 0-100 km/h (s) 9.4
Viteza maxima (km/h) 196
Cutie manuala cu 6 trepte
Consum urban (l/100km) 6,1
Consum extraurban (l/100km) 4
Consum mixt (l/100km) 4,8
Masa proprie/masa utila (kg) 1054
Capacitate portbagaj 330 litri
Capacitate rezervor 45 litri
Lungime/Latime/Inaltime 3.992 / 1.732 / 1.467 mm
Ampatament 2.470 mm

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri