Loc 10: Dacia - 500 de masini Lodgy si Dokker

Loc 10: Dacia - 500 de masini Lodgy si Dokker

Dacia a facut rechemari anul trecut in mai pentru peste 500 de masini Dacia Lodgy si Dacia Dokker intrucat bolturile de fixare a spatarului banchetei spate nu au fost stranse corespunzator. Acest lucru poate duce la o retinere insuficienta sau o protectie scazuta a ocupantilor banchetei spate in cazul unui soc sau a unei franari de urgenta.

Loc 9: Audi - 717 unitati A4

Loc 9: Audi - 717 unitati A4

Audi a rechemat in noiembrie anul trecut 717 unitati Audi A4 Sedan, A4 Avant si A4 allroad, produse in perioada noiembrie 2011-octombrie 2014 si comercializate pe piata auto din Romania. Rechemarea in service este din cauza airbag-urilor frontale care ar putea sa nu se declanseze, in cazul unui accident. Reparatia a constat intr-o actualizare de software a unitatii de control airbag.

Loc 8: Mitsubishi - 981 unitati Pajero

Loc 8: Mitsubishi - 981 unitati Pajero

Mitsubishi a facut rechemari in decembrie pentru 981 de masini Pajero din cauza unor posibile probleme cu distributia. "La un numar limitat de autovehicule Mitsubishi, model Pajero V88W si V98W echipate cu motor 4M41, este posibil ca, din cauza acumularii unei cantitati prea mari de carbon in uleiul de motor (cauzata de masurile de control al emisiilor poluante) suprafata de asezare a bilei de control din interiorul intinzatorului lantului distributie a fazelor sa se uzeze rapid. Din cauza acestui fapt, la un moment dat, bila de control poate ramane lipita de suprafata sa de asezare, ducand la functionarea necorespunzatoare a intinzatorului lantului de distributie a fazelor. In aceasta situatie, lantul de distributie nu mai este intins corespunzator, provocand zgomote anormale in functionarea motorului. In cel mai rau caz, lantul de distributie se poate rupe, provocand deteriorarea motorului si imposibilitatea repornirii lui”, a anuntat Mitsubishi.

Loc 7: Volkswagen - 1.157 unitati Polo

Loc 7: Volkswagen - 1.157 unitati Polo

Volkswagen recheama in service 1.157 unitati Polo echipate cu motor 1.2 TDI 75 CP din cauza faptului ca vibratiile pot deteriora filtrul de combustibil. "In cazul autoturismelor afectate, vibratiile produse de autoturism pot fi transmise catre capacul filtrului de carburant din cauza variatiilor de presiune din conductele de carburant si ale vibratiilor rezultate din functionarea motorului. Acest fapt poate duce la fisurarea capacului filtrului de carburant, in zona racordului de alimentare”, a anuntat VW.

Loc 6: Renault - 1.750 unitati Clio IV

Loc 6: Renault - 1.750 unitati Clio IV

Renault a facut rechemari in septembrie in Romania pentru 1.750 de automobile Renault Clio IV intrucat a identificat o posibila deteriorare a conductei flexibile de frana fata si nefunctionalitatea pistonului cilindrului de frana spate ce poate duce la diminuarea eficacitatii sistemului de franare.

Loc 5: Opel - 1.766 unitati Astra

Loc 5: Opel - 1.766 unitati Astra

Opel a facut rechemari in service pentru modelele Astra J si GTC comercializate pe piata auto din Romania doarece la 1.766 de masini pe benzina, fabricate intre 2010 si 2012, capacul din plastic al bateriei se poate desprinde si poate bloca electroventilatorul de racire. "In cazul in care electroventilatorul de racire se blocheaza, exista riscul aparitiei unui scurtcircuit electric. Intr-o astfel de situatie se poate deteriora modulul electroventilatorului de racire si in cel mai rau caz se poate produce un incendiu”, a spus Opel.

Loc 4: Toyota - 1.947 masini echipate cu motor diesel de 1,4 litri

Loc 4: Toyota - 1.947 masini echipate cu motor diesel de 1,4 litri

Toyota a facut in decembrie un recall pentru 1.947 masini (Auris, Corolla, iQ, Urban Cruiser, Verso S si Yaris) echipate cu motor diesel de 1,4 litri care se poate sparge. "Din cauza circulatiei ineficiente a aerului in sistemul de admisie a motorului diesel de 1,4 litri, 1ND-FTV, uleiul care provine de la etansarea turbocompresorului, si/sau de la sistemul de ventilatie a gazelor de carter, se poate acumula in intercooler. In anumite conditii de utilizare, uleiul acumulat poate ajunge in camera de ardere a motorului si poate produce o combustie anormala sau un soc hidraulic. Exista posibilitatea ca fortele excesive generate asupra pistoanelor si bielelor sa conduca, in anumite situatii, la spargerea motorului si la cresterea riscului aparitiei unui incendiu in compartimentul motor”, potrivit Toyota.

Loc 3: Toyota - 2.833 automobile RAV4, Land Cruiser 150 si Hilux

Loc 3: Toyota - 2.833 automobile RAV4, Land Cruiser 150 si Hilux

Toyota a chemat in service in mai 2014 peste 2.800 de masini RAV4, Land Cruiser 150 si Hilux (fabricate intre 2005 si 2009), din cauza unor posibile deteriorari ale spirei de la volan, care in cele din urma poate conduce la aprinderea martorului de airbag in bord si la neactivarea acestuia in cazul unui accident. "In ansamblul coloanei de volan exista o componenta care se numeste spira de volan si care contine conexiunile electrice catre airbag-ul frontal al soferului. In timpul rotirii volanului, in interiorul spirei de volan se poate produce un contact al cablurilor electrice cu carcasa acesteia, ceea ce poate duce la deteriorarea lor. Daca acest lucru se intampla, alimentarea airbag-ului frontal este intrerupta si martorul de airbag se aprinde in tabloul de bord. In aceste conditii, in cazul unui accident, airbag-ul frontal nu se va declansa, astfel putand creste riscul ranirii conducatorului auto”, a preciat Toyota Romania.

Loc 2: Toyota - 4.433 unitati Yaris si Urban Cruiser

Loc 2: Toyota - 4.433 unitati Yaris si Urban Cruiser

Toyota a facut un recall anul trecut si pentru defectiuni la volan pentru modelele Yaris si Urban Cruiser vandute in Romania. "Din cauza prinderii necorespunzatoare a suportului coloanei de volan, o fisura se poate dezvolta in suportul de prindere, daca volanul este frecvent fortat in pozitiile maxime. Daca vehiculul este in continuare utilizat in aceste conditii, coloana de volan se poate deplasa de la pozitia sa fixa”, a anuntat Toyota Romania.

Loc 1: Hyundai - 9.920 de unitati

Loc 1: Hyundai - 9.920 de unitati

Hyundai a facut in martie 2014 cel mai mare recall de masini, cand a rechemat peste 9.900 de unitati i30, Veracruz/ix55, Coupe, Tucson, Accent, Sonata, Grandeur, ix35 si Tucson, pentru probleme la contactorul de frana, care poate cauza erori de functionare la luminile de frana, dar si aprinderea unor martori in bord.