Soferii care vor incalca codul rutier in timp ce se afla in alt stat membru UE nu vor mai putea scapa de amenzi, intrucat Parlamentul European a adoptat regulile referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infractiunile rutiere.

Regulile vor asigura un tratament egal aplicat soferilor si o imbunatatire a sigurantei rutiere. Ele se vor aplica si in Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, in urmatorii doi ani. ”Soferii straini vor fi mai atenti acum, stiind ca pot primi notificari privind orice infractiune rutiera pe care o comit in strainatate. Pentru a atinge obiectivul UE de a diminua cu pana la jumatate decesele pe sosele, avem nevoie de instrumente mai eficiente de siguranta rutiera, cum ar fi aceasta directiva care combate impunitatea. Desigur ca cetatenii nu vor fi incantati sa primeasca o notificare privind o infractiune rutiera, dar trebuie sa aprecieze ca toata lumea va fi tratata egal in UE, indiferent unde este inregistrata masina”, a spus raportorul Inés Ayala Sender (S&D, ES).

Modificarile aprobate de Parlament asigura o noua baza legala (siguranta rutiera) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei Curtii Europene de Justitie din 6 mai 2014, care a stabilit ca anterioara baza legala (cooperarea politiei) nu era corecta. Directiva anterioara nu se aplica in Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, dar schimbarea bazei legale le obliga sa transpuna noua directiva in legislatiile lor nationale in termen de doi ani de la intrarea ei in vigoare.

Regulile privind schimbul transfrontalier de date guverneaza modul in are statele membre UE schimba intre ele informatii din registrele auto nationale pentru a gasi soferii pasibili de amenzi pentru urmatoarele infractiuni transfrontaliere:

  • Depasirea vitezei
  • Lipsa centurii de siguranta
  • Trecerea pe rosu
  • Condusul sub influenta alcoolului
  • Condusul sub influenta drogurilor
  • Motociclisti care nu poarta casca de protectie
  • Folosirea unei benzi interzise
  • Utilizarea ilegala a telefonului mobil sau a oricarui alt aparat de comunicare, in timpul condusului

Acordul are nevoie de aprobarea formala a Consiliului de Ministri. Regulile prezente raman in vigoare pana la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale inainte ca noua directiva sa intre in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri