Dupa intrarea Uber si Airbnb in Romania un nou jucator din sharing economy (economia colaborativa) intra pe piata locala. BlaBlaCar, aplicatia dezvoltata de francezi care conecteaza conducatorii auto cu locuri goale in masina cu pasagerii care cauta o calatorie, intra pe piata din Romania dupa ce AutoHop.ro a devenit parte a companiei franceze.

Prin ce se diferentiaza BlaBlaCar de celelalte aplicatii de ridesharing

BlaBlaCar, aplicatie lansata in 2006 in Franta, conecteaza userii care calatoresc intre orase, nu in interiorul lor, iar soferul nu primeste niciun ban doar imparte costul carburantului cu alti pasageri. De aceea, BlaBlaCar nu este concurent cu Uber si Lyft, care ajuta oamenii sa calatoreasca in orase, startup-uri dezvoltate in California. Un alt startup din California este si Airbnb care ajuta userii sa gaseasca o camera pentru cateva nopti.

BlaBlaCar conecteaza userii si soferii prin telefon si mail si ofera sugestii de pret. Spre deosebire de alte aplicatii, soferii nu vor face profit, banii primiti de la pasageri sunt pentru carburant si taxe de drum, costuri pe care le-ar suporta singur in mod normal. Din motive de securitate, BlaBlaCar efectueaza un control pe numerele de telefon mobil, conturi bancare, si e-mailuri atat la soferi, cat si la pasageri. Peste 2 milioane de persoane utilizeaza BlaBlaCar in fiecare luna creand o retea de transport in intregime noua, actionata de oameni.

Anul trecut, proiectul de ridesharing AutoHop.ro a fost lansat pe piata, ajungand la trei luni de la lansare la peste 8.000 de utilizatori. AutoHop este o platforma regionala de ridesharing pe primul loc pe piata ungara. AutoHop.ro a fost creata ca o comunitate bazata pe incredere, fiecare utilizator are profil complet – varsta, sexul, fotografie, detalii despre masina si prietenii comuni de pe Facebook. O cursa Bucuresti-Constanta costa anul trecut intre 35 si 150 de lei, iar o cursa Bucuresti-Brasov, intre 35 si 50 de lei. Din martie 2015, AutoHop a devenit parte a BlaBlaCar, cea mai mare si de incredere comunitate de ridesharing din lume. Aceasta dezvoltare inseamna ca membrii AutoHop din Romania, Serbia, Croatia si Ungaria fac parte dintr-o comunitate globala de ridesharing.

Aplicatia BlaBlaCar este disponibila gratuit pentru Android si iOS. Comunitatea BlaBlaCar are peste 10 milioane de membri din 18 tari. Francezii nu au in plan sa intre si pe piata din SUA.

BlaBlaCar in cifre

  • mai mult de 10 milioane de membri
  • 18 tari
  • peste 2 milioane de membri calatoresc cu noi in fiecare luna
  • peste 2 milioane de curse disponibile in viitor la un moment dat
  • peste 3 miliarde de kilometri parcursi in comun
  • aproximativ 1,5 miliarde de lei economisiti de conducatorii nostri auto in fiecare an
  • o valoare estimata de 700.000 de tone de CO2 salvate
  • capacitate medie de ocupare a masinii de 2,8 oameni (fata de o medie de 1,6)
  • peste 5 milioane de descarcari ale aplicatiei (pentru iPhone si Android)
  • 2.000.000 de fani pe Facebook (toate paginile Facebook impreuna)

Anul acesta, a intrat in Romania si Uber, aplicatia mobila de taximetrie, prin aplicatia Uberx, acoperind in prima faza zonele centrale din Bucuresti. Soferii pot sa se inscrie in aplicatie si, dupa un test prealabil, sa devina “taximetristi in toata regula”.

Sursa foto: Shutterstock: Taxi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri