Grupul producator de automobile DaimlerChrysler a fost condamnat, luni, de justitia germana, sa plateasca compensatii in valoare de aproximativ 230 de milioane de euro vechilor actionari ai Daimler-Benz, firma care a fuzionat in 1998 cu grupul american Chrysler.

Constructorul va trebui sa plateasca o suma compensatorie in numerar de 22,15 euro pe o actiune Daimler-Benz micilor actionari care controlau aproape 10,5 milioane de actiuni, a precizat, luni, un purtator de cuvant al tribunalului al inaltei instante din Stuttgart.

In cadrul acordului de fuziune intre cele doua companii, semnat in urma cu opt ani, Daimler-Benz a obligat micii actionari, care controlau aproximativ 1,8% din capitalul total, sa isi schimbe titlurile contra unui pachet de actiuni din noul grup. Considerand oferta ca fiind insuficienta, 27 de actionari au depus o plangere penala, iar tribunalul de la Stuttgart le-a dat luni dreptate.

Tribunalul a estimat ca oferta grupului DaimlerChrysler nu a respectat valoarea de piata a celor doua grupuri la momentul fuziunii. "Vom face apel", a declarat luni un purtator de cuvant al DaimlerChrysler, care a considerat "nejustificata" decizia de a acorda compensatie. Achizitionarea firmei Chrysler de catre Daimler, prezentata oficial de cele doua grupuri drept "o uniune intre egali" a generat o serie de conflicte juridice care sunt inca in desfasurare. Simtindu-se lezat in cadrul operatiunii de fuziune, magnatul american Kirk Kerkorian, mare actionar la Chrysler in momentul achizitiei de catre Daimler, cere un miliard de dolari daune in fata justitiei americane.