Rafinaria Petromidia din Navodari, infiintata in 1979 si preluata in 2007 de producatorul de petrol KazMunayGas din Kazahstan, a atins anul trecut un nivel record al capacitatii in cei 35 de ani de activitate, depasind 5 milioane de tone de titei rafinate in combustibil. Cazacii au vazut Romania ca pe o locatie strategica datorita Marii Negre, pentru ca permite livrarea rapida a titeiului si a produselor petroliere, si au transformat Rompetrol in principalul centru regional.

In Romania, Rompetrol este principala companie de prelucrare a petrolului cu o cota de piata de 40% din industria de rafinare. Compania de petrol KazMunayGas din Kazahstan face prin Rompetrol operatiunile de rafinare si downstream, pentru ca produsele sa fie vandute prin reteaua de benzinarii, care numara 1.000 de statii de alimentare in Europa.

Drumul aurului negru cazacpetrol Kazahstan

Petrolul cazac este adus in Romania de pe coasta de vest a Kazahstanului de unde pleaca prin sistemul de conducte ale Kaz Trans Oil catre portul din Novorossiysk de la Marea Neagra, iar cu ajutorul petrolierelor ajunge la portul din Midia. Petrolul este descarcat cu ajutorul unui terminal plutitor special. Dupa ce petrolierul soseste intr-o zona speciala este dus la baliza de 3 tug-uri, unul care il directioneaza iar celelalte doua care se vor ocupa de liniile de acostaj si de furtunurile plutitoare, fiind necesare circa 3 ore pentru operatiune. Dupa aceea operatorul camerei de cargo deschide toate valvele si apoi si petrolierul incepand pomparea. Prin intermediul balizei, petrolul este pompat in portul Midia, aflat la 8,5 km. Capacitatea maxima a terminalului este de 24 de milioane de tone pe an.

Rafinaria PetromidiaRafinaria Petromidia

Capacitatea rafinariei Petromidia este de aproximativ 5 milioane de tone de titei anual rafinate in combustibil, cifra pe care a atins-o pentru prima oara anul trecut. Din 1979 pana in prezent au fost rafinate 100 de milioane tone de titei. Rafinaria Petromidia furnizeaza produse nu doar pietei din Romania, ci si pietelor din Bulgaria, Georgia, Ucraina si Moldova.

Produsele secundare ale rafinariei, cocsul si suflul, sunt folosite in productia de materiale de constructii, ciment si incalzire. Ambele produse sunt incarcate in vagoane si transportate pentru a fi vandute in Romania, Turcia si tarile africane. Rafinaria din Navodari este unicul producator de polimeri din Romania (polipropilena, polietilena), elemente de baza pentru multe obiecte de uz zilnic.

Camera centrala de control din Rafinaria Petromidia este locul de unde este monitorizata intreaga activitate de pe platforma. Cu ajutorul unor echipamente moderne, operatorii pot controla electronic toate utilajele, pot comunica si colabora foarte rapid cu echipele din teren. Produsul este incarcat zilnic, in fiecare noapte.Rafinaria Petromidia

Combustibilul este transportat naval, rutier si feroviar

Combustibilul din rezervoare este pompat spre punctul de acostaj numarul 9 unde este incarcat zilnic pe vase intre 3 si 25.000 de tone. Petrolierele se duc apoi in tari precum Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina si Grecia. Combustibilul mai este incarcat si in camioane si vagoane pentru a fi transportat la 6 depozite din Romania, cel mai mare fiind in Bucuresti, langa Mogosoaia, care are o capacitate totala de 13.000 de tone, produse premium, benzina si motorina, pentru sudul tarii. Traficul zilnic la depozit este de 120 de camioane. Camioanele incarcate cu combustibil sunt trimise la benzinarii din Europa de Vest, segmentul de retail fiind una dintre principalele activitati ale Rompetrol, existand peste 1.100 de puncte de distributie in 7 tari europene (Olanda, Elvetia, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Moldova, Georgia).

Pentru a-si creste cota de piata in Romania, Rompetrol mizeaza pe segmentul de retail, pe care il considera cel mai profitabil si mai stabil canal de vanzari. In septembrie 2014, Rompetrol a lansat un nou sistem de benzinarii. In Romania, Rompetrol opereaza peste 750 de puncte de distributie de combustibil, ditre care 83 au restaurante Hei.Benzinarie Rompetrol Hei

Rezultate record pentru grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup)

KMG International, detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a inregistrat in 2014 rezultate operationale si financiare record, performante unice in cei 15 ani de la infiintarea sa. “Strategia pe termen lung a KMG International prevede o crestere organica in tarile din regiunea Marii Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din Romania, cresterea eficientei operationale a rafinariei, dupa atingerea performantelor record atinse in 2014, ca urmare a investitiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari in ultimii 7 ani. In acelasi timp, ne propunem o dezvoltare pe pietele prioritare, precum si continuarea furnizarii de servicii industriale (EPC) in Kazahstan, Africa de Nord si Orientul Mijlociu ", a declarat Azamat Zhangulov, vicepresedinte senior al KMG International.

Pe fondul evolutiilor internationale ale titeiului si ale produselor petroliere, KMG International a atins in 2014 o cifra neta de afaceri de 11,4 miliarde USD, in crestere cu 2% fata de rezultatul obtinut in 2013. Cresterea productiei si a vanzarilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operationale si financiare, dar si continuarea programului „Change for Good” au contribuit in 2014 la dublarea profitului operational (EBITDA) pana la un nivel de 140 milioane dolari si la o imbunatatire cu 61 milioane dolari a rezultatului net (-58 milioane dolari). Initiat in 2013, programul Change for Good si-a propus o eficientizare si o imbunatatire pana in 2018 a intregului flux de operatiuni specifice activitatilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie prima, retail - marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmareste si o reducere a cheltuielilor operationale si o crestere a profitabilitatii, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane dolari pana in 2018 (28 milioane dolari in 2014, 30 milioane dolari in 2015).

In 2014, contributiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat, dar si la bugetele locale, s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde USD, din care circa 1,8 miliarde USD a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (1,4 miliarde USD – 2013). In acelasi timp, exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde USD in 2014 (1,7 miliarde USD – 2013, 1,7 miliarde USD – 2012), fiind pe primul loc in topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere si pe locul doi la nivel national.

Pe fondul unei cresteri cu 22% a productiei de carburanti la rafinaria Petromidia (productie record de motorina - 2,43 milioane tone fata de 1,91 milioane tone in 2013), vanzarile de produse petroliere prin statiile Rompetrol din Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia s-au majorat cu 15% fata de indicatorul din 2013, ajungand la un nivel de 2,23 milioane tone.

In acelasi timp, activitatile de trading ale Grupului (vanzarile de produse finite, achizitia de materii prime pentru unitatile de productie) in regiunea Marii Negre s-au inscris in 2014 pe un trend ascendent, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane tone). Aceste volume s-au reflectat si la nivelul diviziei de supply-chain, care a gestionat pe plan intern circa 550 de nave, 670 de trenuri care au plecat din rafinarie catre cele 7 depozite din Romania si alte sute de cisterne pentru benzinariile Rompetrol si ale partenerilor interni.

Printre performantele atinse de companiile member ale KMG International in 2014 se numara si scaderea costului de procesare la 21,2 dolari/tona - cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, cresterea randamentelor pentru motorina – 48,8% si a randamentelor pentru produse albe – 85,7%, atingerea capacitatii maxime de productie de polipropilena – 90 mii tone in 2014, productie record de bitum (61.400 tone) si n-hexan (64.000 tone), reducerea cu 5% a costurilor de logistica si cu 10% a pierderilor de produse petroliere. La acestea se adauga finalizarea programului de modernizare si rebrading a 90 de statii Rompetrol din Romania si implementarea noului concept de benzinarie in Moldova si Georgia.

Investitii KMG International

Bugetul alocat de Grupul KMG International pentru investitii s-a ridicat in 2014 la 55 milioane dolari si a vizat in principal programul de modernizare a 90 de statii Rompetrol din Romania, precum si unele proiecte in cadrul segmentului de rafinare.

Pentru acest an, Grupul si-a propus un plan de investitii de peste 200 de milioane dolari, o parte fiind alocat pentru revizia generala programata a rafinariei Petromidia, cat si pentru dezvoltarea segmentului de retail. Rafinaria Petromidia a functionat anul trecut la capacitate maxima si nu a consemnat nicio oprire programata sau accidentala (365 de zile), volumul de materie prima procesata fiind de 13.800 de tone/zi.

De asemenea, o alta directie de investitie este reprezentata de constructia si dezvoltarea retelei de distributie a carburantilor din Romania, precum si de continuarea programului de rebrading a statiilor Rompetrol. KMG International isi exprima convingerea ca punerea in aplicare a prevederilor memorandului incheiat cu Guvernul Romaniei in 2013 privind o rascumparare partiala a actiunilor detinute, dar si pentru crearea unui fond de investitii in sectorul energetic cu o valoare totala de pana la un miliard dolari, va genera beneficii reale, atat pentru companie cat si pentru economia Romaniei. Astfel, realizarea acestor investitii ar putea contribui la crearea a peste 2000 de noi locuri de munca, avand in acelasi timp si un impact major in dezvoltarea pe orizontala a economiei nationale.

Cu peste 7.000 de angajati in 12 de tari, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care opereaza in Romania si un jucator important in bazinele Marii Negre si al Marii Mediterane. Compania are activitati in principal in rafinare, petrochimie, retail, trading si servicii industriale. In Romania, KMG International detine una dintre cele mai mari si cele mai moderne rafinarii din regiunea Marii Negre - Petromidia Navodari - cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie prima pe an si Vega Ploiesti. Petromidia este prima rafinarie certificata in conformitate cu normele europene de mediu. Pozitia sa strategica aproape de portul Constanta permite transportul maritim rapid de titei si produse petroliere catre filialele KMG International in Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Turcia, precum si catre alti parteneri traditionali din regiunea Marii Negre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri