Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care permite vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, in vederea finantarii lucrarilor la magistrala 6 de metrou, care va face legatura cu aeroportul Henri Coanda.

Executivul a modificat in acest sens OU 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, scrie Mediafax. Ordonanta a fost introdusa suplimentar pe agenda sedintei de Guvern, la solicitarea Ministerului Transporturilor.

Metrorex va aloca 38,5 milioane lei pentru proiectul magistralei 6 care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coanda, si precizeaza ca termenul de punere in functiune al liniei este anul 2020, cerinta impusa de UEFA.

La Bucuresti se vor desfasura in 2020 patru meciuri in cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal. Compania care administreaza metroul bucurestean a avut alocata anul trecut suma de 1,14 miliarde lei pentru activitatea de investitii, nivelul stabilit in 2015 fiind de 1,74 miliarde lei, potrivit datelor Metrorex remise Mediafax.

Cuantumul investitiilor stabilite pentru acest an va fi suplimentat cu suma 188,5 milioane lei, bani obtinuti din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor. Dupa aprobarea actului normativ, bugetul de investitii pentru anul 2015 al Metrorex va ajunge la 1,93 miliarde lei. Romania primeste certificate de emisii de gaze cu efect de sera intrucat este semnatara a Protocolului de Kyoto, al carui scop este reducerea poluarii.

Comisia Europeana a aprobat...
Citeste si: CE finanteaza oficial doar jumatate din metroul pana la Otopeni

Companiile care primesc certificatele le pot vinde altor producatori de energie care polueaza mai mult decat au estimat. Banii obtinuti din vanzarea certificatelor trebuie investiti exclusiv in tehnologii mai putin poluante. Din cei 188,5 milioane lei, suma de 150 milioane lei va fi utilizata pentru lucrari pe tronsoanele Nicolae Grigorescu II - Anghel Saligny, respectiv sectiunea Parc Bazilescu - Lac Straulesti.


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
In ce investeste Metrorex bani anul acesta?