Comisia Europeana a lansat, joi, o procedura de infringement impotriva Germaniei, apreciind ca legea care va taxa folosirea drumurilor germane este discriminatorie pentru straini, deoarece soferii germani vor beneficia de o reducere a taxei.

Potrivit unui comunicat oficial, Comisia considera ca legea adoptata de Germania pe 8 iunie este discriminatorie pe baza de nationalitate, deoarece vehiculele inregistrate in Germania beneficiaza de o reducere a acestei taxei. Totodata, CE este nemultumita de pretul ridicat al vignetei pentru strainii care tranziteaza teritoriul Germaniei, scrie Mediafax.

Legea prevede ca toti soferii care folosesc autostrazile (Autobahnen) din Germania vor trebui sa plateasca o taxa, inclusiv cei straini, dar soferii inregistrati in Germania - care vor plati automat taxa atat pentru autostrazi, cat si pentru drumurile importante - vor primi banii inapoi indirect, beneficiind de o reducere la taxa pentru vehiculele motorizate.

Berlinul are la dispozitie doua luni pentru a raspunde ingrijorarilor Comisiei. Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a declarat, pentru Bild, ca va fi amanata aplicarea legii ca urmare a actiunii Comisiei. Oficialul german a precizat, totodata, ca prin declansarea procedurii de infringement CE "franeaza modernizarea infrastructurii germane".

Initial, legea urma sa se aplice de la inceputul anului viitor. Taxa este o promisiune de campanie a Uniunii Crestin Sociale (CSU), aripa bavareza a Uniunii Crestin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. La insistenta CSU, aceasta a fost trecuta in acordul de coalitie cu social-democratii semnat la sfarsitul lui 2013, relateaza portalul TheLocal.de.

Intr-un interviu acordat Phoenix, ministrul Transporturilor Alexander Dobrindt a descris legea ca fiind "importanta, urgenta si necesara" pentru a se strange fonduri care sa fie reinvestite in infrastructura de transport. El a adaugat ca in pofida controversei, "majoritatea populatiei ne sustine".

"Timp de 12 luni au aparut aceleasi argumente (impotriva taxei) si nu au fost aduse unele noi. Am obtinut ceva in conformitate cu legislatia UE", a adaugat el. Criticii au numit-o insa "taxa Pegida", dupa numele miscarii de extrema dreapta care a aparut in Dresda anul trecut. CSU exista doar in Bavaria, iar adoptarea legii a deschis calea unor tensiuni mai vechi intre "statul liber" si restul tarii. Saptamanalul Die Zeit din Hamburg s-a plans ca tara este tinuta ostatica de "populistii bavarezi" si a avertizat asupra prejudiciilor cauzate de "incapatanarea bavareza".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri