Miscarea vine la cateva luni dupa ce Smart, constructorul parte a Mercedes Group, a renuntat la producerea modelelor Roadster si ForFour. Daca modelul electric se va dovedi viabil, masinuta electrica va fi produsa in Anglia si va purta numele de Smart EV. Locul in care se doreste testarea lui EV este Londra.

Capitala Regatului Unit este cunoscuta pentru taxele foarte mari pentru vehiculele poluante, dar si pentru politica sa de incurajare a tehnologiilor „verzi”. Londra a cunoscut primul astfel de proiect, inca din 1897, cand existau 77 de taxiuri care functionau pe baza curentului electric dezvoltat de baterii.

Cu toata aceasta istorie este destul de greu ca masina electrica produsa de germani sa faca fata concurentei pe acest segment. In prezent aproape toti marii producatori auto dezvolta tehnologii nepoluante, cele mai viabile par a fi propulsoarele hibride, masininile cu opriunea GPL sau bio-combustibili, dar si propulsoare pe baza de hidrogen. Inginerii Smart au oferit cateva detalii cu privire la performantele EV-ului. Masina poate ajunge la 112 km/h si are o independenta de 115 km.

Smart spera sa nu imparta soarta proiectelor asemanatoare derulate de intreaga industrie auto americana – care a cheltuit peste 130 de milioane euro – sau a francezilor de la Peugeot-Citroen, ale caror masini electrice au fost sortite esecului.