Aproximativ 1 din 10 romani considera masina ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%). Pentru 5% dintre romani, masina este insa cel mai important lucru din viata lor, acest lucru fiind valabil in special pentru tinerii soferi cu varste intre 18 si 24 de ani, in randul carora proportia celor care nu pot trai fara autoturismul lor creste la 11%.

In ciuda traficului, bucurestenii sunt cei care apreciaza cel mai mult rolul masinii de a economisi timp (13%), prin comparatie cu rezultatul total la nivel de tara (3%). Chiar daca nu sunt neaparat soferi, 40% dintre locuitorii capitalei circula cu masina cel putin saptamanal. Tot in intervalul unei saptamani obisnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populatia capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre acestia, iar taxiul de 10%.

In acest moment, 28% dintre romani conduc o masina, indiferent ca este una personala sau una in interes de serviciu. Asa cum era de asteptat, mediul de rezidenta este un factor important in determinarea incidentei soferilor, prin urmare in mediul urban 31% dintre romani sunt soferi activi, in timp ce in mediul rural proportia scade la 22%. In randul soferilor, 70% sunt barbati si 30% femei.

In fiecare an, la 22 septembrie, este marcata Ziua europeana fara masini pentru promovarea de alternative la automobilul personal sau de serviciu.