Actiunile VW au scazut luni cu pana la 23%, la 125,4 euro pe unitate, la bursa din Frankfurt, valoarea titlurilor fiind cu 31% mai mica fata de inceputul anului.

Duminica, directorul general al VW, Martin Winterkorn, a declarat ca grupul colaboreaza cu autoritatile americane care investigheaza cazul si a anuntat lansarea unei investigatii externe.

Directorul general a spus ca "regreta profund" ca a incalcat increderea clientilor si ca VW va face tot ce va fi necesar pentru a repara daunele de imagine provocate de scandal.

Winterkorn, al carui contract ar urma sa fie prelungit vineri pana in 2018, printr-un vot in board-ul grupului, risca sa fie contestat puternic, a declarat Arndt Ellinghorst, analist la Evercore ISI in Londra.

Interviu cu brand managerul...
Citeste si: Interviu cu brand managerul VW Romania despre Dieselgate

BMW si Daimler au anuntat luni ca nu au cunostinta ca in SUA ar avea loc investigatii similare, legate de vehiculele lor. Actiunile ambelor companii au inregistrat luni cele mai mari scaderi din ultima luna.

VW a blocat vanzarile vehiculelor implicate in investigatie, care reprezinta un element central al strategiei lui Winterkorn de crestere a livrarilor pe piata americana.

Investigatia, care se refera la aproape 500.000 de vehicule, comercializate din 2008, ar putea duce la impunerea unor amenzi impotriva VW de pana la 18 miliarde de dolari. Totodata, este posibila si lansarea unor acuzatii penale.

Grupul VW a recunoscut ca a instalat pe vehiculele diesel comercializate in SUA un software care indica un nivel mai scazut al emisiilor poluante, in timpul testelor oficiale, a anuntat vineri Agentia pentru Protectia Mediului din SUA.

Grupul Volkswagen, profit pe...
Citeste si: Volkswagen, profit pe S1 in ciuda amenzilor din scandalul Dieselgate

Volkswagen a mizat pe automobilele cu motoare diesel cu emisii reduse pentru cresterea vanzarilor pe piata americana. In primul semestru, VW a depasit vanzarile liderului pietei americane, Toyota Motor, dar investigatia referitoare la emisiile poluante ar putea opri acest progres.

Chiar si inainte de acest scandal, marca VW s-a confruntat cu declinul livrarilor pe piata din SUA, in timp ce brandul de lux Audi nu reuseste sa ajunga din urma BMW si Mercedes-Benz.

Vanzarile VW sub brand propriu, in SUA, au scazut anul trecut cu 10%, la 366.970 automobile. Obiectivul VW este cresterea de aproape doua ori a vanzarilor anuale ale marcilor Audi si VW pe piata americana, la 1 milion de vehicule, pana in 2018.

Investigatia ar putea obliga Volkswagen si divizia Audi sa recheme mii de vehicule diesel prevazute cu motoare TDI cu patru clilidri, de 2 litri, respectiv modele Passat, Jetta, Golf, Beetle si Audi A3.

Dieselgate in Romania:...
Citeste si: Dieselgate in Romania: Volkswagen nu a remediat toate problemele

Un purtator de cuvant al grupului a declarat ca producatorul auto a oprit vanzarea tuturor modelelor 2015 cu motoare TDI.

Investigatia autoritatilor americane afecteaza toate automobilele cu motoare de acest tip comercializate din 2008. Compania nu a anuntat un program de rechemari.

Sursa foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com