Traim intr-o lume a aplicatiilor. Acestea sunt atat de prezente in viata noastra de zi cu zi, incat nici nu ne mai gandim la ele: o aplicatie ne trezeste dimineata, o alta aplicatie raporteaza calitatea somnului, folosim aplicatii pentru a ne descurca pe strazile oraselor, pentru a rezerva o masa la restaurant sau un bilet la film, pentru a ne monitoriza greutatea si nivelul de activitate fizica, pentru a ne intalni cu prietenii, a asculta muzica si pentru a fi la curent cu stirile. Viata este o aplicatie.

Acum, utilajele intra si ele in joc. Lumea industriala intra on-line repede – si Big Data devine cu adevarat mare. Datele generate de utilaje evolueaza de doua ori mai repede decat orice alte date. Motoarele cu reactie genereaza 1 terabyte de date la fiecare zbor. Turbinele cu gaz, turbinele eoliene, liniile de cale ferata si dispozitivele medicale incep sa genereze cantitati enorme de date. GE estimeaza ca, pana in 2020, 50 de miliarde de „lucruri” vor fi conectate la internet si o proportie din ce in ce mai mare dintre aceste dispozitive interconectate vor fi bunuri industriale.

Pe masura ce se interconecteaza, utilajele industriale se vor comporta exact ca noi – se vor baza pe aplicatii pentru aproape orice: pentru a-si imbunatatii sanatatea, pentru a se hrani mai bine, pentru a socializa intre ele. Serios! Avem deja aplicatii care permit turbinelor eoliene sa vorbeasca intre ele pentru a-si modifica in tandem unghiul de inclinatie al elicelor, in cazul in care vantul se schimba, reusind astfel sa maximizeze randamentul intregului parc eolian. Munca in echipa – posibila datorita unei aplicatii. Avem aplicatii care le spun motoarelor cu reactie cum sa-si reduca nivelul consumului de combustibil. Aplicatii care verifica in mod constant sanatatea turbinelor cu gaz si prezic unde este cel mai probabil sa apara o defectiune – astfel incat sa putem interveni cu operatii de intretinere preventiva. Aplicatii care permit doctorilor si asistentelor sa programeze procedurile medicale mai eficient si sa colaboreze in timp real pentru a diagnostica pacientii si pentru a-i vindeca pe oameni mai bine si mai repede.

Si acesta este doar inceputul. Internetul industrial are acum un sistem de operare, Predix, si o infrastructura cloud, Predix Cloud, care formeaza o platforma comuna unde dezvoltatorii pot experimenta noi modalitati de a imbunatati eficienta si fiabilitatea diferitelor utilaje. Platforma este esentiala pentru a potenta forta „Creierului global” – inteligenta distribuita si conectata a milioane de oameni din intreaga lume. La nivel global, deja exista aproape doua milioane si jumatate de dezvoltatori, adica tot atatea creiere care muncesc pentru ca, in lumea consumului in care traim, sa avem aplicatii pentru aproape orice. Lumea aplicatiilor comerciale ne-a transformat viata si, mai mult, a generat o valoare economica semnificativa. Economia aplicatiilor globale a crescut cu 27% anul trecut si se estimeaza ca, pana anul viitor, va ajunge la 143 miliarde dolari.

Cifrele sunt impresionante. Insa vor fi nesemnificative in comparatie cu economia aplicatiilor industriale care acum incepe sa se dezvolte. Aplicatiile industriale vor folosi forta unei imense baze de active fizice, instalate in toate sectoarele, care actioneaza ca niste motoare ale cresterii economice globale: energie, sanatate, transport. In prezent, aproximativ o treime din randamentul economic global este generat de industrie – si se estimeaza ca investitiile in infrastructura vor depasi 60 de trilioane de dolari in urmatorii 15 ani.

Aplicatiile industriale vor creste eficienta intregii economii. Ne vor permite sa producem mai multa energie din surse regenerabile, pe care o vom putea utiliza mai eficient – declansand mari schimbari in industria energetica. Vor face sectorul medical mai bun si mai accesibil. Vor reduce intarzierile din spitale si aeroporturi. Alaturi de noile tehnici de productie, vor ajuta la dezvoltarea activitatilor de productie in noi locatii, creand locuri de munca si accelerand creșterea in economiile emergente. Impactul lor asupra vietii noastre va fi mai mare decat impactul aplicatiilor comerciale – chiar daca nu va fi la fel de evident.

Cresterea si dezvoltarea economiei aplicatiilor industriale vor depinde de interoperabilitatea si compatibilitatea aplicatiilor, care trebuie sa poata fi adaptate si „portate” in diferite sectoare industriale. De exemplu, aplicatiile care ajuta la optimizarea gestionarii unei flote de avioane trebuie sa poata fi usor adaptabile si la gestionarea unei flote de nave sau de locomotive. Acest lucru va duce la o fertilizare incrucisata a ideilor si solutiilor, ceea ce va accelera cresterea internetului industrial si va multiplica beneficiile generate de eficienta.

Economia aplicatiilor industriale va avea un impact mult mai mare decat economia aplicatiilor comerciale, insa va fi si diferita de aceasta in cateva aspecte importante. Domeniul de aplicare pentru aplicatiile foarte simple va fi mult mai limitat in sectorul industrial: aplicatiile pentru utilajele industriale trebuie sa fie solide si sigure. Vor servi la monitorizarea si controlarea functionarii utilajelor industriale complexe, vor trebui sa poata gestiona cantitati industriale de date si sa indeplineasca cele mai inalte standarde de securitate cibernetica – pentru a proteja datele si, in acelasi timp, pentru a evita interferentele cu echipamentele si infrastructurile industriale.

La baza evolutiei economice s-au aflat intotdeauna oamenii si, alaturi de ei, utilajele. Acum, inovatiile sunt mai rapide ca oricand, ajutand utilajele si oamenii sa fie mai inteligenti, mai eficienti si mai complementari ca niciodata. Progresul economic va fi dus mai departe de oameni si utilaje care lucreaza in simbioza. Aplicatiile industriale vor fi interfata si limbajul comun care le va permite sa lucreze impreuna – pentru a crea mai multe locuri de munca de calitate si standarde de viata mai bune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri