“Viitorul incepe astazi,” a precizat Raz Peleg, Directorul Regional de Vanzari al companiei israeliene Mobileye, in prezentarea sa. Cuvintele sale sublinieaza importanta noilor tehnologii care vor contura principiile directoare in viitorul dezvoltarii solutiilor telematice si vor asigura o mai mare siguranta a traficului si a transporturilor inteligente.

Transportul inteligent de vehicule comerciale a constituit tema principala a celei de-a cincea Conferinta Internationala de Telematica SEEurope, care a avut loc la inceputul lunii octombrie, in capitala Bulgariei, Sofia. Evenimentul, la care au participat peste 120 de reprezentanti din 24 de tari, s-a axat asupra sectorului telematicii implicate in gestionarea transporturilor.

Ludificarea este cheia succesului

"In dezvoltarea solutiilor, furnizorii de solutii telematice trebuie sa ia in considerare conducatorii vehiculor de transport de marfa si sa le ofere o interfata simpla si usor de utilizat", a declarat Rok Peternel de la HP Commerce, la prima masa rotunda, companie ce se bazeaza pe solutii telematice in punerea in folosinta a vehiculelor. "Conducatorii au nevoie de ludificare," a convenit Jonathan Dolby, Director de Marketing la Microlise si Antoine Mathiaud, Director de Dezvoltare Economica si Marketing la Astrata Europa.

Noi tehnologii la orizont

“Au loc schimbari mai rapide decat oricand,” a precizat Raz Peleg, Director Regional de Vanzari la Mobileye. Lucruri pe care poate ieri ni le puteam doar imagina, au devenit astazi realitate, iar maine vor deveni o necesitate. Peleg a adus in discutie noile orientari care fac deja parte din domeniul telematicii si care vor juca un rol si mai important in viitor: tehnologiile ADAS si vehiculele autonome, protectia mediului si tranzitia catre o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon, urbanizare, orase inteligente si conectivitate permanenta. Peleg a concluzionat ca vehiculele conectate vor fi scopul final al Internetului Tuturor Lucrurilor (IoT).

Sunt asteptate sa aiba loc numeroase schimbari in domeniul telematicii si la nivelul strategiilor utilizate de furnizorii de solutii telematice. Antanas Segzda, Director General Adjunct al departamentului de Cercetare si Dezvoltare din cadrul companiei Teltonika si moderatorul atelierului de lucru la Sofia, a incurajat participantii la conferinta sa reflecteze asupra strategiilor adoptate de companiile lor. Intrebarea "Viitorul consta in a ne concentra pe o singura solutie sau pe un singur produs, sau ar fi in interesul companiilor sa urmeze strategia de diversificare si sa furnizeze solutii diverse pe piata?" nu a primit un raspuns unanim. Discutia s-a incheiat in punctul in care alegerea unei strategii depinde intotdeauna de faza in care se afla compania, de maturitatea pietei, concurenta, dimensiunea companiei, preturi, etc.

Ingo de Schrijver, Vanzari Regionale si Operatiuni pentru Europa de Nord si CEE in cadrul companiei Transics, a subliniat, in prezentarea sa, faptul ca abilitatea furnizorilor de solutii de a-si intelege proprii clienti este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea intregii industrii. Consumatorii din industria transporturilor trebuie sa fie inclusi in discutie, la toate nivelurile: proprietari de vehicule, administratorii de vehicule de transport si conducatori.

Volum enorm de date in telematica

In zilele noastre, suntem inconjurati de miliarde de senzori care capteaza in mod automat cantitati enorme de date - date care sunt de multe ori lasate neprelucrate si, prin urmare, nu sunt niciodata folosite. "80 la suta dintre aceste date sunt nestructurate, iar sistemele de baze de date actuale nu permit stocarea, procesarea sau analiza acestora", a declarat Jan Cools, Director Executiv al Be-Mobile, in timpul unui atelier de lucru. Avem nevoie de metode si de platforme noi pentru a analiza datele, care sa capteze diferite formate si tipuri de date in stare bruta si, in urma prelucrarii si analizei lor, sa ne permita sa le folosim in luarea deciziilor in domeniul afacerilor. Gregor Loncar de la IBM a prezentat, de asemenea, solutii care sustin deciziile economice ale directorilor de companii de transport si ale furnizorilor de solutii telematice. Numai datele care sunt procesate adauga valoare pentru consumatori.

Tranzitia de la Transporturi Conectate la Transporturi Inteligente

Conferinta de la Sofia s-a incheiat cu o masa rotunda pe tema transporturilor inteligente in Europa de Sud-Est, moderata de Directorul Conferintei de Telematica Alenka Bezjak Mlakar. Printre invitati s-au numarat Dragomir Bojkov de la compania bulgara Icom, Marko Javornik de compania slovena Comtrade si Antanas Segzda de la compania lituaniana Teltonika. Acestia au convenit asupra faptului ca vehiculele utilitare de transport din regiune sunt deja inteligente, insa mai raman multe lucruri de facut pentru a asigura o tranzitie de succes de la vehiculele conectate la cele inteligente care sa sprijine nu numai procesele de lucru si captarea automata de date, ci si procesele economice si deciziile importante din cadrul companiilor. Bezjak Mlakar a incheiar in mod oficial conferinta cu o invitatie la cea de-a sasea editie a Conferintei Internationale de Telematica SEEurope, care va avea loc pe 29 septembrie 2016 la Budapesta, Ungaria, precum si la Conferinta Internationala de Telematica din Orientul Mijlociu si Africa, care va fi organizata, pentru al doilea an consecutiv, la Dubai, pe 2 si 3 martie 2016.

Evenimentul “Telematics Startups” prezentat pentru industria telematica

Un eveniment special, “Telematics Startup”, a avut loc in seara dinaintea sectiunilor principale ale conferintei, pentru a conecta intreprinderile nou infiintate cu investitori si companii cu traditie in domeniul telematicii. Patru antreprenori au sustinut prezentari de 5 minute in tentativa de a convinge industria asupra faptului ca exista cerere pentru solutiile lor si ca solutiile dezvoltate de acestia se alfa la mare cautare in domeniul telematicii (precum si in randul cumparatorilor). Tinerii intreprinzatori au primit raspunsuri fara echivoc de la invitatii din comisie. Max Gurvits (CCC Startup) si Stephane Gantchev (LAUNCHub) au facut comentarii asupra scurtelor prezentari sustinute de acestia in calitate de reprezentanti ai mediului antreprenorial si ai investitorilor. Oliver Albu, de la compania romaneasca SafeFleet, a pus in discutie obstacole si oportunitati din perspectiva industriei.

FOTOGRAFIA 1: Conferinta de Telematica SEEurope in Sofia a adus impreuna un numar record de participanti. (Foto: Ergo Institute)

FOTOGRAFIA 2: Invitatii au vizitat expozitia pentru a lua cunostinta de cele mai recente produse si solutii dezvoltate de Antenova M2M, Baltic Car Equipment, CalAmp, CVS Mobile, FMPlus, Icom, RCS-Navigation, Ruptela, Squarell Technology, Sygic Business Solutions, Technoton Baltic, Teltonika si Trimble (Foto: Institutul Ergo)

FOTOGRAFIA 3: Antanas Segzda, Teltonika: “In urmatorii cativa ani, numarul vehiculelor utilitare dotate cu sisteme telematice va inregistra o crestere dramatica in regiunea Europei de sud-est.” (Foto: Ergo Institute)

FOTOGRAFIA 4: Companii nou infiintate in domeniul telematicii s-au prezentat industriei pentru prima data la evenimentul Telematics Startup, care a avut loc in seara dinaintea sesiunilor principale ale conferintei. (Foto: Ergo Institute)

FOTOGRAFIA 5: Gregor Loncar, IBM: “Volumul mare de informatii si analiza acestora reprezinta cheia succesului.” (Photo: Ergo Institute)

Informatii suplimentare:
Alenka Bezjak Mlakar
Director
M: +386 31 596 558
E: alenka@telematics-conference.com
W: www.telematics-conference.com/seeurope

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri