Constructorul japonez de automobile Nissan Motor intentioneaza sa produca vehicule care nu vor porni daca soferul se afla in stare de ebrietate, a precizat miercuri compania, pe fondul unei campanii a guvernului japonez de a controla consumul de alcool la volan.

Aceste vehicule ar putea fi echipate cu un detector de alcoolemie integrat in care soferul va trebui sa sufle inainte de a putea porni masina. Motorul va fi blocat daca aerul expirat contine o cantitate de alcool superioara nivelului legal, a precizat purtatorul de cuvant al Nissan, Ikue Matsuura, informeaza NewsIn. Etilometre antidemaraj sunt deja pe piata in mai multe state, printre care se numara Suedia si Statele Unite, dar nu au patruns inca pe piata japoneza.

Anuntul facut de Nissan vine intr-un moment in care politia japoneza a multiplicat, in ultima perioada, controalele de alcoolemie, dupa un accident care a socat natiunea: la data de 25 august la Fukuoka trei copii au fost ucisi si parintii lor grav raniti intr-un accident provocat de un tanar de 22 de ani, aflat in state de ebrietate.

Numarul accidentelor mortale cauzate de consumul de alcool au crescut cu 13% in primul trimestru al anului 2006. Acest numar se afla totusi in scadere dupa intrarea in vigoare in 2001 a unei legi care prevede majorarea de la cinci ani la opt ani pedeapsa in cazul uciderii unei persoane de catre soferii aflati in stare de ebrietate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »