Cifra de afaceri a industriei auto din Romania ar putea creste anul acesta cu peste 7% la aproximativ 19,3 miliarde de euro, de la 18 miliarde euro in 2014, potrivit lui Constantin Stroe, presedinte director general al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

Intrucat in Romania, circa 70% din cifra de afaceri a industriei auto o reprezinta fabricatia de componente, afacerile din acest sector ar putea ajunge in 2015 la 13,5 miliarde euro de la 12,6 miliarde euro in 2014.

Radiografie a industriei auto:

  • numar companii cu profil fabricatie auto: peste 600
  • total angajati: 203.600 (locuri de munca directe)
  • costul muncii in industria manufacturiera locala: 4,9 euro/ora
  • volum vanzari piese de schimb pe piata interna : 2 miliarde euro
  • parcul auto national: circa 6 milioane autovehicule
  • 158 furnizori internationali de piese auto detin filiale de productie in Romania. O parte dintre ei desfasoara in tara si activitati de CDI.
  • industria legata de automobile a contribuit cu cca 12% la PIB-ul Romaniei in 2014
  • In 2014 exportul legat de autoturisme a reprezentat 22,5% din valoarea exportului national.
  • CA a sectorului de componente auto a crescut in 2014 cu 9,2%
  • exportul de componente auto a reprezentat 16,7 % din exportul national in 2014

Investitii semnificative in industria auto din Romania in ultima perioada

- investitiile noi vizeaza cu predilectie zonele Sibiu-Brasov- Cluj, Timis-Arad, Arges-Olt

- Dacia a decis demararea unui program vast de automatizare/ robotizare a productiei pana in 2020

- Continental, Bosch, Delphi, Schaeffler, Yazaki, Hella, transfera in tara activitati de CDI, iar unii investesc in astfel de capacitati. RTR a facut un util pionierat in domeniu

- furnizorii indigeni au inceput sa investeasca in inovarea produselor si modernizarea tehnologiilor: GIC, Ronera, Elba, COMPA, ELJ, Componente auto, Metaplast, Delta Invest, etc.

- pentru cele mai multe investitii noi sau extinderi de capacitati s-a acordat ajutor de stat. Dupa 2009, pentru 18 proiecte auto mari, in valoare totala de 350 mil. euro, s-a aprobat ajutor de stat de 182 mil. euro. Noua schema de ajutor de stat pentru perioada 2014-2020 este aprobata de Guvern.

- companiile cu capital indigen au investit in extinderi, cu ajutor de stat, prin POS CCE sau prin POR/ADR-uri. Creditarea bancara ramane la nivel scazut.

- Per total, valoarea investitiilor in sectorul de componente auto este mai ridicata (ex: 951 mil euro, 2012) fata de celelalte tari din zona C&Est Europeana, dar nu atat cat sa valorifice potentialul de dezvoltare a sectorului in tara.

Sursa foto: Nejron Photo/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri