UNTRR: Criza acuta de soferi profesionisti afecteaza transportatorii

Sofer profesionist, un job de 1.500-1.600 euro pe luna, de trei ori mai bine platit decat salariul mediu pe economie, nu are candidati in Romania. Este o criza acuta care afecteaza competitivitatea transportatorilor romani si trebuie tratata ca o prioritate nationala, considera Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

"Criza acuta de soferi profesionisti afecteaza competitivitatea transportatorilor romani si trebuie tratata ca o prioritate nationala. UNTRR solicita autoritatilor masuri urgente pentru formarea vocationala a tinerilor de la varsta de 18 ani ca soferi profesionisti," se arata intr-un comunicat al companiei.

Cererea de forta de munca calificata in transporturile rutiere internationale este tot mai prezenta in Romania si in UE. Transportatorii rutieri – companii multinationale ca si companii cu capital romanesc se confrunta cu lipsa de soferi profesionisti, avand camioane care nu pot fi operate pentru ca nu sunt soferi disponibili pe piata.

"UNTRR a solicitat modificarea cadrului legal pentru a se permite tinerilor, de la varsta de 18 ani sa devina soferi profesionisti, existand ingrijorarea ca actuala lipsa de soferi profesionisti ar putea fi cauzata si de legislatia romaneasca care stabileste varsta minima de 21 de ani pentru permisele de conducere de categoriile C si CE in conformitate cu prevederile Directivei 2006/126/EC referitoare la permisele de conducere – pentru ca dupa absolvirea educatiei secundare (liceului), tinerii cu varste intre 18 si 21 de ani cauta alte oportunitati de angajare si nu isi mai schimba optiunile ulterior pentru a deveni soferi profesionisti", se mai arata in comunicat.

Comisia Europeana a raspuns UNTRR ca nu s-ar opune ca Romania sa aplice varsta minima de 18 ani precizata de Directiva 2003/59/CE referitoare la formarea soferilor profesionisti, prin derogare de la prevederile Directivei 2006/126/EC referitoare la permisele de conducere, asa cum procedeaza si alte State Membre, fapt intarit si de raspunsul primit de asociatia noastra din partea Parlamentului European – Comisia pentru Transport si Turism.

Citeste si:
UNTRR solicita ca legislatia RCA sa nu fie modificata
UNTRR solicita ca legislatia...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Sursa foto: TTstudio/shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri