Soferii romani recunosc ca fac mai multe activitati atunci cand conduc sau sunt blocati in trafic, flirteaza, vorbesc la telefon, mananca sau stau pe chat, reiese dintr-un studiu LeasePlan Mobility Monitor.

Cel mai mare numar de soferi romani (71%) recunosc ca folosesc telefonul in timp ce conduc sau sunt blocati in trafic, in timp ce un sfert dintre conducatorii auto mananca, iar 19% compun mesaje sms sau stau pe chat.

Unul din 5 soferi flirteaza cand este blocat in trafic

Mai exista si un numar de soferi (18%) care prefera sa flirteze cand stau in trafic. Femeile sofer din Romania, cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani, au afirmat in proportie de 100% ca nu au flirtat cu alti soferi. Doamnele si domnisoarele din generatia Y (nascute intre 1982 si 1999) au afirmat in proportie de 34% ca au flirtat cel putin o data in timp ce au fost blocate in trafic. Un procent similar, de 35%, se regaseste in cazul barbatilor cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

La nivel european, media soferilor care vorbesc la telefon este de 74%, iar media globala este de 69%. A doua activitate “suplimentara” a soferilor din Romania in timp ce conduc este mancatul. Nu mai putin de unul din patru a recunoscut ca a mancat cand s-a aflat in fata volanului. Alte activitati sunt transmiterea de mesaje SMS sau chat pe retele sociale (19%), bautul (18%) sau fumatul (14%). Procentul doamnelor din Romania care recunosc ca se machiaza in masina este dublu fata de media globala (4% fata de 2%).

LeasePlan Mobility Monitor

Soferii romani se numara printre cei mai atenti la costurile complementare utilizarii unei masini. Intrebati daca ar alege un model eficient pentru a evita plata unor taxe mari, soferii romani au raspuns “da” in procent de 51%, pondere care ii situeaza pe locul 4 in lume, dupa conducatorii auto din Portugalia (63% raspunsuri afirmative), Grecia (61% raspunsuri afirmative) si Turcia (59%). Mai putin preocupati de eficienta motorului si de plata unor taxe mai mari par a fi soferii din Danemarca, Australia si Luxemburg, cu procente sub 30% de raspunsuri afirmative.

Studiul a luat pentru prima data in considerare si raspunsurile conducatorilor auto ale masinilor gestionate in leasing operational din Romania. In cadrul sondajului LeasePlan Mobility Monitor au fost chestionati 237 de soferi care conduc masini in leasing operational.

Sursa foto: Sergey Mironov / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri