Daca se inteleg amiabil, doi soferi scapa de drumuri la politie, de amenzi si puncte de penalizare. Conditia este ca accidentul lor sa fi produs numai pagube materiale si ei sa nu fi consumat alcool sau droguri. Constatarea amiabila nu este obligatorie, cei doi ajungand la politie daca nu se inteleg urmand ca aceasta sa stabileasca vinovatia si nu companiile de asigurare. Daca se inteleg amiabil asiguratorii trebuie avizati de urgenta, in 24 de ore, acestia fiind obligati sa deschida dosarul de dauna si sa constate pagubele.

Formular de constatare amiabila

Incepand cu 1 iulie 2009, doi conducatori auto implicati intr-un accident rutier pe teritoriul Romaniei pot rezolva pe loc documentatia necesara solicitarii despagubirii de la asiguratorul ce va fi avizat. Aceasta procedura se numeste „constatare amiabila” si poate fi urmata daca sunt indeplinite mai multe conditii:

  • Din accident au rezultat numai pagube materiale;
  • In accident au fost implicate numai doua autovehicule, ambele asigurate cu RCA;
  • Nu s-au creat pagube materiale unor terte persoane in afara de cei 2 conducatori auto;
  • Exista acordul de vointa al celor 2 conducatori, consemnat in scris prin completarea si semnarea formularului de constatare amiabila;
  • Nici unul dintre cei 2 conducatori sa nu fie sub influenta alcoolului sau drogurilor;
  • Inspectia tehnica periodica este in valabilitate pentru ambele autovehicule.

Procedura aceasta le permite soferilor sa evite drumurile la Politia Rutiera pentru stabilirea vinovatiei dar si sa evite amenzile si punctele de penalizare.

Constatarea amiabila nu este obligatorie, daca soferii nu se inteleg cu privire la circumstantele producerii accidentului atunci constatarea acestuia va fi facuta de catre Politia Rutiera in raza careia s-a produs evenimetul rutier.

Conform legii, societatea de asigurare avizata cu documentul de constatare amiabila insotit de celelalte documente ale conducatorilor auto (copie CI, permis auto, talon, polita RCA) este obligata sa:

  • Deschida dosarul de dauna;
  • Constate pagubele produse;
  • Elibereze documentul de intrare in reparatie a vehiculului.

Prin procedura aceasta, partea de responsabilitate ce apartine fiecarui sofer va fi stabilita de catre asiguratori si nu de catre Politie, iar completarea si semnarea formularului de constatare amiabila nu reprezinta neaparat o preluare a responsabilitatii. Responsabilitatea fiecaruia se stabileste in functie de datele din formular si alte informatii solicitate sau existente la dosar.

Conducatorul auto care are pretentii la despagubire se va adresa in principiu asiguratorului RCA al celuilalt vehicul dar se poate adresa si propriului asigurator CASCO, urmand ca acesta din urma sa declanseze o procedura de regres impotriva asiguratorului RCA al vehiculului vinovat.

Este obligatorie notificarea de urgenta a asiguratorului cu privire la producerea accidentului.

Cum se completeaza formularul de constatare amiabila?

La baza producedurii de constatare amiabila se afla formularul de constatare amiabila sau constatul amiabil. Acesta este un document cu doua pagini autocopiative care este primit, in mod normal, de catre fiecare sofer odata cu incheierea politei RCA.

Furnizarea informatiilor in mod corect si complet in constatul amiabil este deci foarte importanta pentru bunul mers al procedurii. Atasat materialului este un formular necompletat.

Dupa cum se poate vedea, formularul este impartit in 5 sectiuni mari: in partea de sus se trec coordonatele accidentului (data, ora, loc, pagube, martori), in coloana din stanga albastra se trec datele unuia dintre autovehicule, in coloana din mijloc se bifeaza imprejurarile pentru fiecare dintre autovehicule, in coloana din dreapta galbena se trec datele celuilalt autovehicul, iar in partea de jos se realizeaza un desen, o schita a accidentului si semnaturile celor 2 soferi.

Nu exista o regula anume ca un autovehicul, vinovat sau nevinovat sa completeze datele pe coloana albastra sau galbena. Important este ca din desen si observatiile scrise sa reiasa informatii cat mai exacte cu privire la modul de producere al accidentului. La punctul 13 Schita accidentului, in caseta special conceputa nu se realizeaza decat desenul, nu se completeaza nici un fel de text explicativ.

Pentru bunul mers al procedurii este recomandat sa se retina pe formular datele a cel putin un martor. Ambii soferi trebuie sa semneze formularul iar acesta va fi completat citet astfel incat sa se imprime in bune conditii si pe pagina autocopiativa.

Ambele pagini ale formularului au aceeasi valoare juridica dar in practica vehiculul pagubit retine prima pagina, aceasta fiind mai lizibila.

Procedura de constatare amiabila este des intalnita si in alte tari si a simplificat foarte mult si in Romania procesul de obtinere a despagubirii in temeiul politelor RCA. Acest tip de polita de asigurare, obligatoriu prin lege, este din ce in ce mai achizitionat online, de pe site-uri care ofera posibilitatea de a cumpara RCA online sau de a face comparatii de pret intre toti asiguratorii care practica aceasta clasa de asigurari.

Sursa foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri