Compania Nationala Romarm a propus americanilor de la Fiat-Chrysler sa construiasca un model militar de Jeep intr-o fosta fabrica de tancuri din Bucuresti. Un astfel de parteneriat ar putea fi incheiat daca institutiile din domeniul apararii din Romania ar lansa comenzi pentru astfel de masini 4X4. Masina care ar putea sa fie produsa la Uzina Mecania Bucuresti, filiala a Romarm, este Jeep J8.

“Noi am facut o propunere de colaborare cu Fiat Chrysler care credem ca este extrem de importanta. Este doar una dintre propuneri”, a declarat intr-o conferinta de presa Floarea Serban, directorul general al companiei Romarm.

J8 poate atinge o viteza maxima de 140 kilometri/ora si are o autonomie de pana la 600 de kilometri. Deocamdata, intre partea romana si cea americana sunt doar discutii, insa nevoile fortelor armate si de securitate din Romania sunt “critice”.

Serban a adaugat ca in functie de numarul de vehicule cerut de industria de aparare romaneasca, s-ar putea vorbi de asamblarea acestei vechicul la Uzina Mecanica Bucuresti si la un moment dat chiar de producerea unor componente.

In Uzina Mecanica Bucuresti s-au fabricat peste 1.100 de tancuri, insa in prezent cei 270 de angajati ai fabricii mai fac doar mentenanta acestora, desi in acest an nu au primit inca nicio comanda.

“Uzina nu mai produce pentru ca nu mai are comenzi din intern. Fabricile din industria de aparare merg pentru ca exporta. Cand nu avem comenzi militare, facem pentru comenzi civile, pentru industria navala sau petroliera, de exemplu”, a spus Toader Ulise, directorul general al Uzinei Mecanice Bucuresti.

El a adaugat ca daca parteneriatul cu Fiar-Chrysler se va concretiza, Uzina Mecanica ar putea chiar sa dezvolte noi linii de productie si sa faca angajari. Pentru asta, ar fi nevoie de o comanda de cel putin 400 de unitati J8.

Neculai Banea, secretar de stat in Ministerul Economiei, insitutie care controleaza capitalul social al Romarm, a afirmat ca J8 ar putea intra in dotarea mai multor institutii, nu doar in cea a Ministerului Apararii.

“Pe noi ne intereseaza sa producem, nu sa fim agenti de vanzare. Trebuie sa se ajunga la o anumita cantitate, urmeaza sa facem calcule. Este un salt tehnologic pe care Romania nu il poate face singura, ci prin parteneriate”, a adaugat Banea.

Pe de alta parte, Romania are discutii cu o serie de producatori de de transportoare blindate. Acest proiect, evaluat la 800 milioane de euro, ar putea incluse fabricarea unor componente pentru astfel de vehicule la fabrica de la Moreni, detinuta de Romarm.

“Vrem sa facem la fabrica din Moreni astfel de transportoare blindate. Cel putin 40% se va face acolo si s-ar putea ajunge la 70”, a mai spus Banea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri