Grupul german Bosch, care are unitati de productie in Romania si circa 3.200 de angajati, anunta noi angajari anul acesta, 500-600 de persoane si investitii de aproximativ 40 de milioane de euro, impartite in mod egal intre Blaj si Cluj.

"Vom mentine cifrele de anul trecut in ceea ce priveste angajarile si investitiile noi. Daca conditiile macroeconomice sunt cele corecte, vom investi circa 40 de milioane de euro in Romania, echilibrate intre Blaj si Cluj in special", a declarat Mihai Boldijar, directorul general al grupului Bosch in Romania.

Anul trecut, Bosch a investit 23 de milioane de euro la Blaj si 15 milioane de euro la Jucu. Tari precum Serbia, Ungaria, Polonia au sanse mai mari sa atraga investitii in comparatie cu Romania.

"Avem nevoie de autostrazi, trebuie sa fim la timp la clientii nostrii. Trebuie sa avem o infrastructura buna. O alta problema este invatamantul profesional-dual, in prezent mai sunt zece scoli profesionale din peste 170 cate erau in 1989. Suntem in urma tarilor care au inteles ca este nevoie de asa ceva. In ceea ce priveste forta de munca este o alta problema. Dezechilibrul creat de infrastructura face practic ca anumite zone sa aiba o rata a somajului apropiata de zero si incepe o mutare de la o companie la alta numai pentru ca o firma este dispusa sa plateasca mai mult pentru a face rost de un angajat. Pericolul este ca devenim mai scumpi decat Ungaria. Din cauza lipsei autostrazilor nu putem avea angajati din est sau din sud", a mai spus Boldijar.

Bosch dezvolta tehnologii pentru masinile autonome

"Conducerea autonoma a inceput in anii 2000 odata cu aparitia unor sisteme de siguranta. Estimam ca in 2020 masinile se vor conduce singure", a mai spus Boldijar.

Noile tehnologii de asistenta la condus la care lucreaza Bosch sunt parcarea automata in 2018, controlul lateral si longitudinal integrat in 2017, pilotul automat pe autostrada in 2018, pilotul automat in 2025.

Bosch

Vanzarile nete Bosch au crescut cu 50% in Romania

Vanzarile nete ale Bosch in Romania au crescut anul trecut cu 50%, la 375 de milioane de euro, iar cele consolidate au urcat cu 12%, la 272 de milioane de euro.

"Pentru anul 2016 ne asteptam, in continuare, la o crestere puternica in Romania, in toate sectoarele noastre de activitate”, a adaugat Boldijar.

Bosch extinde productia si activitatile de cercetare-dezvoltare in Romania

In 2015 si 2016, fabrica de componente auto din Jucu a adaugat produse noi in portofoliul propriu, inclusiv componente pentru airbaguri si sisteme de asistenta la parcare pentru un plus de siguranta si confort. In Blaj, divizia Solutii de mobilitate a inceput productia de componente de grup motopropulsor la finalul anului 2015 si preconizeaza o crestere puternica a productiei in 2016, prin extinderea proiectelor existente.

Centrul de inginerie din Cluj, infiintat in 2012 si extins cu un nou sediu modern in 2015, dezvolta tehnologii ale viitorului in colaborare cu parteneri internationali si locali. Aici, peste 100 de tineri ingineri talentati se concentreaza pe domenii precum conectivitatea, industria conectata – cunoscuta si sub numele de Industria 4.0, energia regenerabila si conducerea automatizata si efectueaza, de asemenea, o gama larga de teste si analize. Centrul de inginerie din Cluj a inceput recent sa lucreze si la solutii pentru Industria 4.0, cu scopul de a impulsiona schimbari strategice in mediul de productie.

In unitatile de productie din Cluj si Blaj, Bosch implementeaza treptat solutii ale Industriei 4.0 pentru a-si creste competitivitatea, de exemplu printr-o mentenanta predictiva si mai rapida.

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de peste 20 de ani si numara aproximativ 3.200 de angajati in patru entitati. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnica liniara, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele diviziilor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri