Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica un ghid privind crearea unei infrastructuri pentru incarcarea bateriilor masinilor electrice. Prin acest program, care va avea numai in 2016 un buget de 70 milioane de lei, ministerul spera ca pana in anul 2020 sa se construiasca 6.000 de prize, fata de 55 cate sunt in prezent.

Acesti bani vor putea fi accesati de companii, institutii publice si autoritati locale din orase cu peste 50.000 de locuitori si care se afla in apropierea autostrazilor.

„Prizele vor putea fi puse in gari, aeroporturi, parcari, centre comerciale. Vor exista si unele conditii. De exemplu, publicul sa aiba acces garantat si nediscriminatoriu. Vor trebui asigurate si locuri de parcare. Banii vor fi asigurati din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.

Ea a fost prezenta intr-o conferinta ocazionata de punerea in functiune a unei prize pentru masinile electrice in parcarea subterana a unui magazin al retailerului cora.

In primavara anului trecut, Administratia Fondului de Mediu anunta ca are de gand sa sustina financiar instalarea a 10.000 de prize pentru incarcarea acestor masini.

Citeste si:
Aston Martin renunta la planurile pentru primul sau model electric
Aston Martin renunta la...

Dintre cele 55 de statii de incarcare pentru masini electrice, 22 in Bucuresti. Preturile pentru aceste prize variaza de la 2.500 de euro la 35.000 de euro, in functie de viteza de incarcare a bateriilor masinilor.

„Nu ma astept la cifre enorme in acest an. Sunt totusi, programe pilot”, a adaugat Palmer.

Unii mari retaileri, precum cora sau Kaufland,au anuntat deja ca vor monta astfeld de prize lnaga magazinele lor. La cora, incarcarea bateriei masinii se va face pe baza unui card, care, la randul sau, va putea fi obtinut facand dovada posesiei unei masini electrice sau hibrid. Incarcatul masinii va fi gratuit, au spus reprezentantii cora.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu 2014, cand au fost vandute 236 de unitati, arata datele APIA.

Citeste si:
O noua finantare pentru proprietari, destinata eficientei energetice
Ministerul Mediului...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Masini electrice: de cate puncte de incarcare are nevoie UE