Bancile care finanteaza achizitii de autoturisme in cadrul programului Prima Masina vor putea utiliza despagubirile primite de la asigurator in cazul producerii unor daune totale asupra masinii pentru acoperirea integrala a soldului imprumutului, daca nu solicita executarea garantiei de stat, dar cu acordul Ministerului Finantelor, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. anunta News.ro

In primul trimestru, a fost inregistrat primul caz de dauna totala asupra unui autoturism achizitionat in cadrul programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, pentru care nu a fost solicitata executarea garantiei de stat.

Banca si posesorul masinii au solicitat Ministerului Finantelor acordul pentru a utiliza suma din despagubirea primita de la compania de asigurare pentru a stinge creditul.
Finantele nu si-au putut da acordul, intrucat normele de aplicare apribate in anul 2014 nu prevede o astfel de posibilitate. Astfel, printr-un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea normelor se reglementeaza aceasta situatie, stabilind modalitatea de plata a despagubirilor in cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin program si de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat.

Daca banca cere executarea garantiei de stat, de 50% din valoarea creditului, dupa ce Finantele platesc finantatorului suma rezultata, compania de asigurari va achita despagubirea atat bancii, cat si statului, prin Ministerul Finantelor, proportional cu procentul de garantare aplicat la soldul creditului, dupa ce le-a trimis instiintari.

In cazul in care banca nu a solicitat executarea garantiei, iar asiguratorul a achitat despagubirea institutiei de credit si suma acopera integral soldul creditului, ministerul isi da acordul ca banca sa primeasa despagubirea integral, cu conditia sa foloseasca suma respectiva pentru stingerea imprumutului si sa nu mai solicite executarea garantiei. Daca totusi banca a depus cererea de plata la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), fiind in curs de solutionare, ministerul isi poate da acordul mentionat daca banca retrage cererea de plata si acopera suma restanta a creditului.

Nerespectarea conditiilor de catre institutia de credit atrage desfiintarea acordului MFP cu efect retroactiv. Aceleasi prevederi sunt valabile si in cazul in care despagubirea achitata de asigurator acopera partial necesarul de rambursare integrala a creditului, banca putand utiliza suma in totalitate pentru a opera stergerea partiala a datoriilor.
Pentru restul debitului pana la stingerea creditului, banca poate depune cererea de plata la FNGCIMM dupa ce incaseaza despagubirea de la firma de asigurare.
Suma rezultata din valorificarea autoturismului avariat dupa producerea daunei totale se achita tot catre banca si stat, proportional cu procentul de garantare, sau doar catre banca, dupa caz, in conditiile specificate anterior.

Beneficiarul despagubirii sau asiguratorul trebuie sa instiinteze FNGCIMM si ministerul, in 5 zile de la efectuarea platii despagubirii sau a incasarii sumei din valorificarea masinii avariate, despre tipul si valoarea sumelor virate, precum si despre data efectuarii platii in contul MFP deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale, sume care se cosidera venit la bugetul de stat.

In situatia in care Finantele au efectuat deja plata aferenta executarii garantiei, iar inscrisul se afla in curs de intocmire la FNGCIMM, acesta diminueaza creanta rezultata prin plata si informeaza Fiscul cu privire la valoarea sumelor virate data incasarii lor. Daca inscrisul a fost intocmit de Fond si transmis la ANAF, MFP informeaza ANAF cu privire la sumele virate si data incasarii lor.

Totodata, proiectul de hotarare reglementeaza obligatia finantatorului de a prezenta, la solicitarea executarii garantiei de stat, modalitatea de utilizare a valorii despagubirilor incasate de finantator, respectiv a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat ca urmare a producerii unei daune totale.

Astfel, banca trebuie sa depuna extrasul contului de credit al beneficiarului si/sau un document echivalent, pentru ultimele sase luni de finantare pana la data formularii cererii de plata din care sa rezulte fara echivoc intreaga valoare a debitului ramas de restituit data trecerii la restanta a creditului, serviciul datoriei aferent principalului, precum si, dupa caz, modalitatea de utilizare a valorii despagubirilor incasate de finantator de la asigurator, respectiv a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat ca urmare a producerii unei daune totale, in copie certificata de finantator pentru conformitate cu originalul.

Prin programul Prima Masina, persoanele fizice pot achizitiona prin credit garantat de stat in proportie de 50% o masina al carei pret de achizitie nu depaseste 50.000 de lei, la care se adauga TVA. Cumparatorul e obligat sa asigure masina printr-o polita full Casco fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna.
Pentru finantare este necesar un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, iar creditul este acordat pe maxim cinci ani. Avansul poate fi acoperit din acest an cu vouchere primite in Programul Rabla, valoarea primei de casare fiind de 1.500 de euro. In acest an, programul beneficiaza de un plafon total al garantiilor de 100 milioane lei, de trei ori si jumatate mai mic decat cel de anul trecut.

Sursa foto: loraks / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri